Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Drankjes 5 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Smokey Cherry Tea: rokerige kersen-ijsthee

Drankjes zonder alcohol zijn booming! Arno en Mireille van The Holy Kauw Company schreven daarom het boek Limonade: Alcoholvrije drankjes voor volwassenen. Verwacht geen mierzoete siropen, maar (fris)dranken met gelaagde, interessante smaken en combinaties. Zoals deze mysterieuze Smokey Cherry Tea: rokerige ijsthee.

Op een steenworp afstand van ons huis staan de eerste kersenboomgaarden. Dat inspireerde ons tot het bedenken van deze rokerige kersen-ijsthee.

De basis daarvan is lapsang souchong, een bijzondere theesoort uit de Chinese provincie Fujian. Na de pluk worden de theebladeren gedroogd boven brandend hout (meestal van cipressen). De rook van het vuur trekt zo in de bladeren, waardoor de thee zijn bijzondere smaak krijgt.

Aan de slag!

Maak eerst de sweet siroop. Doe de suiker samen met het water in een ruime pan en breng al roerend aan de kook. Verhit totdat de suiker volledig is opgelost.

Laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur en giet met behulp van een trechter in een brandschone (gesteriliseerde) fles. Sluit de fles goed af en bewaar in de koelkast.

Kook het water in een pan, haal van het vuur en laat de theezakjes hierin 5 minuten trekken.

Verwarm de siroop in een andere pan, samen met de kersen en het vanillestokje. Breng de siroop langzaam aan de kook en laat dan al roerend zachtjes koken tot de kersen uit elkaar beginnen te vallen. Dit duurt ± 15 minuten. Schenk de thee bij de kersensiroop, roer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Giet de thee door een met (kaas)doek beklede zeef. Laat goed uitlekken zonder aan te drukken, zodat de thee helder blijft. Zet de drank minstens 2 uur in de koelkast zodat hij goed koud wordt.

Serveer de Smokey Cherry Tea met flink wat ijs.

Door de rokerige smaak past deze ijsthee bij stevige gerechten van de barbecue. Bijvoorbeeld gegrilde ribeye met rozemarijn of picanha steak met gepofte zoete aardappel.

Limonade alcoholvrije drankjes voor volwassenen boek

Limonade: Alcoholvrije drankjes voor volwassenen van The Holy Kauw Company ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 16,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.