Redactie
Redactie Diner 7 aug 2012
Leestijd: 1 minuut

Smeuïge risotto met knoflook

Dit recept is afkomstig van chefkok Mathijs Vrieze

Neem de tijd om deze overheerlijke risotto te bereiden. Op het vuur zetten en daarna weglopen is er niet bij. Je moet tijdens het proces van een risotto maken ongeveer 20 minuten roeren en vocht toevoegen. Maar als het klaar is, geniet je er dubbel van. De meest gemaakte fout is de rijst té gaar laten worden. Een echte risotto heeft een ‘bite’ en bereid je in een grote pan met deksel en roeren doe je met een houten lepel.

In een drupje rijstolie (truffelolie is ook erg lekker!) op middelhoog vuur, fruit je gedurende 2 minuten de gesnipperde rode ui en 4 teentjes knoflook aan. Zet daarna het vuur iets hoger en voeg de risottorijst toe. Blijf roeren zodat de rijst gaat glanzen, maar zorg ervoor dat de rijst niet gaat verkleuren. Voeg de witte wijn toe en roer door totdat de wijn verdampt is. Nu kun je soeplepel voor soeplepel de bouillon gaan toevoegen. Iedere keer laat je door het roeren van de rijst het vocht verdampen. Dát is de kunst van risotto.

Langzamerhand gaat de rijst aan de pan en de lepel plakken en dat is het teken dat je risotto bijna klaar is. Je risotto is klaar als het er smeuïg uitziet, maar de rijstkorrels nog stevig zijn. Proef dat! Haal de pan van het vuur en voeg nu de Parmezaanse kaas, de fijngesneden rozemarijn en peper en zout toe Doe daarna de deksel op de pan. Laat je risotto ongeveer 5 minuten rusten.

In een droge koekenpan rooster je intussen de zonnebloempitten en vervolgens bak je in de pan 4 halve knoflookbollen bruin. Deze is ter decoratie en natuurlijk een must have voor de knoflookliefhebber. Garneren met ringen rode ui en de zonnebloempitten. Smullen maar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.