Redactie
Redactie Inspiratie 8 mrt 2012
Leestijd: 4 minuten

De smaak van: tv-kok Mathijs Vrieze

In rubriek “De smaak van…”, vragen we bekende én onbekende mensen met gevoel voor smaak over hun keukengeheimen & eetgewoontes. Deze week: tv-kok Mathijs Vrieze.

Jarenlang heeft Mathijs in diverse restaurants gekookt. Hij is naast het schrijven van recepten en kookboeken enthousiast met koken bezig in kookprogramma’s op tv en het geven van kookshows. Zijn passie is gezond koken en mensen helpen om verantwoord af te vallen. Misschien ken je hem van zijn huidige programma 100%TV met Karin Bloemen op SBS6 of het online afslankplatvorm Stepaday.nl.

Wat is je favoriete gerecht?

Oei, wat een lastige vraag omdat dat heel erg afhankelijk is van het seizoen, de plek en de sfeer waar ik ben. Als je het me nu vraagt zeg ik: . Omdat ik gek ben op knapperige groenten en dol ben op verse vis. Dat is vroeger wel anders geweest. Ooit was ik namelijk 30 kilo zwaarder dan nu en at heel ongezond. Door die knop om te zetten en “gewoon” stap voor stap gezonder te eten en smaken opnieuw te ontdekken ben ik veel meer van eten gaan houden. Ik kan zó genieten van pure smaken… een heerlijke dressing, een plakje dun gesneden gedroogd vlees, oma’s kippensoep of biologische groenten. Eigenlijk ben ik gewon een smulpaap, dáárom ben ik kok geworden.

culy0001

Wat ligt er op dit moment zoal in je koelkast?

Eens in de zoveel tijd maak ik zelf pindakaas maar dan van verschillende noten. Die koop ik dan bij de biologische winkel, rooster ze zelf op een lage temperatuur en zonder suiker of teveel zout toe te voegen maak ik in een handomdraai deze gezonde notenspread die heerlijk is op een rijstwafel. Ook maak ik van seizoensfruit zelf vruchtenjam, ook weer zonder toegevoegde suikers. Daar heb ik ook nog 2 potjes van staan. Altijd heb ik ook zacht fruit zoals blauwe bessen en frambozen liggen, die vind ik heerlijk als tussendoortje, daar kan ik echt van genieten. En er ligt een stukje verse zalmfilet in m’n koelkast omdat ik vanavond sushi ga maken want er komen vrienden eten die dat, net als ik, erg lekker vinden. Oh ja, en niet te vergeten: een potje zelfgemaakte piccalilly. Het zijn van die basics zoals bijvoorbeeld een flesje kruidenolie die het koken en eten zoveel plezieriger maken.

Waar mogen ze jou ‘s nachts voor wakker maken?

Wat eigenlijk niet!? Echt ik vind zóveel dingen lekker! Ach, weet je wat… laat mij ‘s nachts maar met rust. Ik droom liever over eten als ik slaap :) Ach, voor een goede risotto met paddestoelen en truffel… kun je het wel proberen mij wakker te krijgen, haha!

Wat is je favoriete culinaire hotspot?

Er zijn zoveel verschillende restaurants waarvan ik kan genieten, dat het lastig is er één hotspot uit te plukken. Wat restaurants betreft hou ik van pure smaken en verfijnde gerechten. Bijvoorbeeld bij mij in de buurt aan de kust in Bergen: Wonders eten & drinken. Maar ook in Den Haag: Restaurant Oker of in Santpoort: De vrienden van Jacob. Stuk voor stuk verschillende restaurants, maar bij allen staat kwaliteit, gezelligheid en passie voor het vak voorop. Daarnaast zijn voor mij natuurlijk de delicatesse winkeltjes échte culinaire hotspots, die kom ik overal in het land tegen! Ik neem dan van alles mee om vervolgens thuis in m’n eigen keuken ermee aan de slag te gaan.

Wat is het beste wat je ooit uit jouw keuken getoverd hebt?

Het klinkt cliché, maar de recepten die ik in mijn eigen kookboeken publiceer en op tv kook, zijn allemaal mijn favorieten. Het is keer op keer een uitdaging om recepten te bedenken en aan te passen zodat ze gezonder en verrassender zijn dan het origineel. Neem bijvoorbeeld mijn gezonde tiramisu waarbij ik een deel van de mascarpone en slagroom vervangen heb door magere Franse kwark. Vaak zit het in de eenvoud, want ik weet ook wel dat ik de mensen die mijn boeken kopen niet urenlang in de keuken moet gaan proberen te krijgen. Het moet wel leuk blijven, daarom sta ik op een doordeweekse dag zelf ook maar een half uurtje in de keuken voordat we aan tafel kunnen gaan genieten. Dat is de kracht van koken, of je nou een halve dag met dat ene gerecht bezig bent, of in een kwartier iets lekkers maakt. De kwalitatieve ingrediënten en de passie voor koken zijn de basis van een succesvol gerecht.

Het recept voor de tiramisu met mango van Mathijs komt binnenkort op Culy!

Meer informatie over Mathijs is te vinden op zijn website www.mathijsvrieze.nl en op www.facebook.com/mathijskookt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.