Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 20 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Risi e bisi uit Welmoeds Wilde Keuken

Risi e bisi: het klinkt niet alleen lekker, dat ís het ook. Dit Venetiaanse gerecht van rijst (risi) en erwten (bisi) is zó simpel dat zelfs de grootste keukenklunzen het uit hun mouw kunnen schudden. Ook naast al die andere begeerlijke eigenschappen kan een vinkje: snel, vega, troostend. Het recept is afkomstig uit Welmoeds Wilde Keuken van Welmoed Bezoen, een fijn kookboek om op je radar te hebben.

Welmoeds Wilde Keuken van Welmoed Bezoen

Soms zijn er van die kookboeken die al vanaf de eerste paar bladzijdes een plaatsje in je hart veroveren. Welmoeds Wilde Keuken is zo’n boek. Welmoed Bezoen – je kent d’r misschien als columniste van JAN magazine en haar eerdere boek de Saladebijbel – leerde alle kneepjes in het vak als chef-patissier in een tweesterrenzaak. Destijds stapte ze zonder enige restaurantervaring het restaurant binnen en de rest is geschiedenis. Ze stortte zich volledig op koken met groenten en daaruit rolde het geweldige kookboek Welmoeds Wilde Keuken.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken die op het oog misschien willekeurig lijken, maar zodra je de smaak te pakken hebt, zijn ze hartstikke logisch. Geen zin om te koken? Even bladeren naar het hoofdstuk ‘Lazy Days‘. Te warm? Direct door naar ‘Te heet om te koken.’ En in het laatste hoofdstuk ‘Bijdehandjes’ geeft Welmoed je alle tips voor kleine, krachtige smaakbommen die keer op keer de maaltijd redden en zorgen dat je altijd lekker eet.

Welmoed: “Om te doen alsof het jaarrond doperwtenseizoen is vind ik een lichte en lenteachtige tuinkruidenbouillon het lekkerst om te gebruiken. Een bouillonblokje gebruiken is prima hier. Extra kruiden toevoegen geeft net dat extra beetje oempf. Een topping heeft het zeker niet nodig, maar je kunt het zo wild maken als je zelf wilt. Krokantjes, een pittige olie, frisse pickles – kies maar uit in het hoofdstuk Bijdehandjes.”

Risi e bisi
Bron: Welmoeds Wilde Keuken

Zo maak je de risi e bisi van Welmoed

Verwarm in een soeppan op laag vuur de olie. Voeg het laurierblad en de ui toe en bak de ui glazig. Doe hetzelfde met de rijst en bak de korrels glazig, dit duurt ongeveer 2 minuten.

Voeg 800 milliliter water, het bouillonblokje en de vermout of witte wijn toe. Roer kort door zodat de rijst niet aan de bodem plakt.

Zet het vuur hoog om alles snel aan de kook te brengen. Zet als het geheel kookt het vuur laag en kook de rijst met de deksel op de pan in ongeveer 25 minuten gaar. De exacte gaartijd is
afhankelijk van de rijstsoort. Roer tussentijds een keer goed door en voeg extra water toe als je het ‘soepiger’ wilt.

Voeg zodra de rijst gaar is de doperwten toe en kook die ongeveer 2 à 3 minuten mee. Voeg de rasp en het sap van de citroen toe en breng op smaak met zout en peper.

Bestrooi met de kruiden en top af met de Parmezaanse kaas.

Mozzarella met Amsterdamse uitjes, munt en chili uit Welmoeds Wilde Keuken

welmoeds wilde keuken cover
Bron: Anker van Warmerdam

> Welmoeds Wilde Keuken (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,-. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.