Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Deense risalamande (makkelijk toetje voor kerst)

Deense risalamande bestaat uit zachte rijstpudding met vanille en gehakte amandelen, overgoten met kersensaus. Wij laten je zien hoe je dit klassieke kerstdessert zelf maakt!

In Scandinavië vieren ze geen kerst, daar zíjn ze kerst. We geven onszelf dan ook groot gelijk dat we voor ons kerstmenu wat inspiratie zijn gaan lenen bij de Denen. Hun klassieke makkelijke toetje voor kerst is risalamande. Ontzettend lekker en leuk om zelf te maken!

Let op: de rijstpudding moet wel vier uur in de koelkast staan. Begin dus op tijd.

Deense risalamande recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Risalamande recept

  1. Pak er een middelgrote sauspan bij. Doe daarin de melk, 5 eetlepels suiker en rijst. Snijd de vanillepeul open, schraap de zaadjes eruit en doe zowel de zaadjes als de peul bij de melk. Breng aan de kook.
  2. Zet het vuur op medium en laat de rijst in ongeveer 15 minuten (check even de aanwijzingen op de verpakking) zachtjes gaar koken. Roer regelmatig.
  3. Haal het vanillestokje eruit en meng de gehakte amandelen én de hele amandel door de rijstpudding. Schep het mengsel in een schaal om af te koelen.
  4. Klop de room samen met 2 eetlepels suiker tot je zachte pieken ziet. Spatel de room voorzichtig door de (afgekoelde) rijstpudding. Dek de schaal af en zet het minimaal 4 uur in de koelkast.
  5. Maak ondertussen de kersentopping. Meng daarvoor de kersen samen met de citroen en 150 gram suiker in een pannetje. Voeg ook een takje rozemarijn toe. Breng aan de kook en zet het vuur op medium. Na vijf minuten zouden de kersen zacht moeten zijn. Voeg dan het maizena-mengsel toe, roer goed door en breng weer aan de kook. Blijf goed roeren. Is het mengsel dik genoeg, zet dan het vuur uit en haal de citroen en het takje rozemarijn eruit.
  6. Ga je opdienen, schep de rijstpudding dan in de glaasjes en lepel op elk glaasje wat van de warme kersen. Garneer met een takje rozemarijn.
Deense risalamande makkelijk toetje
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer makkelijke toetjes voor kerst:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.