Rijsttaart met mango-karamelsaus (van Claire Saffitz!)

Heb je je voorgenomen om vaker te bakken? Goed nieuws: er is een nieuw naslagwerk onder de kookboeken waarmee je je bakskills éásy naar een hoger niveau tilt. In Banketbakker bundelt Claire Saffitz (die je misschien kent van Bon Appétit of haar YouTube-kanaal Dessert Person) haar favoriete bakrecepten. Van croquembouche, limoen-muntrepen tot spelt-croissants en deze briljante rijsttaart met mango-karamelsaus.

Rum, rijst en kardemom, een bij-zon-der lekkere combi. Maar Claire Saffitz weet dan ook wel hoe je belachelijk lekker kunt bakken. Haar succesvolle boek ‘Banketbakker‘ is nú uit in Nederland.

Claire: “Ik ben dol op lactoserijke desserts met melk, daarom vind ik rijstepap onweerstaanbaar. Zie deze taart als rijstepap in snijdbare vorm. In tegenstelling tot recepten voor rijstepap uit de oven, waar de rijst in de oven wordt gegaard tot hij gebonden maar nog steeds papperig is, wordt de rijst hier geheel gaargekookt op het fornuis. Vervolgens worden er een paar eierdioor geklopt en wordt het mengsel in de oven gebakken tot het opstijft tot een stevige custard.

Ik serveer de rijsttaart met een mangokaramelsaus erover en plakjes mango erop, die goed passen bij de tropische vleug van rum en vanille die al in de taart zijn verwerkt. De taart is een rijk, troostrijk, fruitig dessert dat ook nog eens glutenvrij is!”

Tip! Gebruik een taartvorm met een doorsnede van 23 cm als je er geen hebt met een doorsnede van 25 cm. Denk er wel aan dat de taart iets hoger zal zijn en een paar minuten langer nodig zal hebben om te bakken.

Rijsttaart met mango-karamelsaus
Bron: Banketbakker

Rijsttaart met mango-karamelsaus

Maak de mango-karamelsaus

Meng in een kleine steelpan de suiker met 75 ml water. Zet de pan op matig vuur en roer met een warmtebestendige spatel om de suiker op te lossen. Stop met roeren zodra het mengsel aan de kook raakt. Kook het suikermengsel, tot het na 7 tot 10 minuten donker amberkleurig is. Strijk tijdens het verwarmen met een natte bakkwast langs de wand van de pan om suikerkristallen op te lossen en zwenk vaak met de pan.

Haal de pan onmiddellijk van het vuur en voeg voorzichtig de gehakte mango toe. Zet de pan terug op halflaag vuur en kook de saus. Roer geregeld, tot na ongeveer 5 minuten vocht uit de mango begint vrij te komen. Voeg voorzichtig in een langzame, gestage stroom, al roerend, de slagroom toe (het suikermengsel kan spetteren). Roer vervolgens de boter er klontje voor klontje door tot de saus glad is.

Roer het zout erdoor, draai het vuur iets hoger tot de saus zachtjes kookt. Kook de karamelsaus, roer geregeld, 5 tot 10 minuten tot de saus iets ingedikt is.

Pureer en bewaar de karamelsaus: haal de pan van het vuur en laat de karamelsaus iets afkoelen. Pureer in een blender of met een staafmixer de saus tot hij helemaal glad is. ( Je zou ongeveer 500 ml saus moeten hebben. Roer als je minder hebt wat meer slagroom door de saus.) Zet de karamelsaus opzij.

Kook de rijstepap

Meng in een middelgrote steelpan de arboriorijst met de volle melk, koffiemelk, het zout, de suiker, donkere rum en kardemom. Voeg het vanillemerg toe en mik de peul er ook bij. Breng de melk aan de kook op matig vuur, roer geregeld om de suiker op te lossen en om te voorkomen dat de rijst aanbrandt. Draai het vuur laag tot de rijstepap zachtjes kookt. Kook de rijstepap tot de rijst na 25 tot 30 minuten doorschijnend en zacht is en de vloeistof is ingedikt. Je weet of de rijst gaar is als de afzonderlijke rijstkorrels niet meer
naar de bodem van de pan zinken, maar drijven en bijna uit elkaar vallen in de vloeistof.

Voeg de boter toe en laat de rijst afkoelen: Haal de pan van het vuur en roer stukje voor stukje de 4 eetlepels boter door de rijstepap. Voeg pas stukjes boter toe als de vorige stukjes zijn gesmolten en opgenomen in de vloeistof. Laat de rijstepap opstijven tot hij warm maar niet meer heet is. Roer geregeld om het afkoelen te bevorderen en om het eventuele vel dat zich op de rijst vormt erdoor te roeren. ( Je kunt de steelpan in een ijsbad zetten om dit proces te versnellen.)

Verwarm de oven voor en vet de taartvorm in:

Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de bodem en zijkanten van de taartvorm in. Bekleed de bodem met een rond vel bakpapier en vet het bakpapier in. Zet de taartvorm opzij.

Klop de eieren los en voeg ze toe: Klop in een kleine kom de eieren en de eidooiers los en roer ze door het warme rijstepapmengsel tot alles goed gemengd is.

Bak de rijsttaart en laat hem afkoelen:

Schenk het gehele rijstepapmengsel in de ingevette en beklede taartvorm (laat gerust het vanillestokje in de rijstepap zitten, zodat hij in de oven door kan gaan met smaak afgeven). Bak de rijsttaart tot na 40 tot 50 minuten de bovenkant een paar bruine plekken heeft en een prikker die in het midden wordt gestoken er schoon uit komt. Haal de taart uit de oven en laat hem in de taartvorm volledig afkoelen op een taartrooster.

Serveer:

Haal een paletmes of schilmes langs de rand van de taartvorm. Keer de taartvorm boven een taartrooster, pel het bakpapier van de taart en keer de taart opnieuw boven een serveerbord. Warm, indien nodig, de karamelsaus op. Snijd de taart in punten (verwijder het vanillestokje als je dat nog niet had gedaan) en serveer de rijsttaart besprenkeld met karamelsaus en versierd met verse mangoplakjes.

Banketbakker cover

Banketbakker van Claire Saffitz (Good Cook) is online te koop voor € 35,-.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Rijsttaart met mango-karamelsaus (van Claire Saffitz!)
Sluiten