Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 8 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Arroz con leche met peer in zoute karamel en rozijnen uit Moors

Alleen al de woorden klinken heerlijk in de oren ‘arroz con leche’. Oftewel vertaald naar het Nederlands: rijst met melk. Een heerlijk zoet en romig nagerecht dat je in bijvoorbeeld Peru op elke straathoek voor nog geen euro kunt afhalen. En dat is dan ook zeker wat je moet doen als je in het Zuid-Amerikaanse land bent.

Deze versie van arroz com leche maak je met gezouten karamel peren en rozijnen en komt uit het kookboek Moors van Ben Tish. Een Mediterraans/Arabisch kookboek. En ook dat klinkt heerlijk in de oren.

Ben Tish: “De heerlijk zoete rijstpuddingen van het Midden-Oosten leverden duidelijk de inspiratie voor de Spaanse arroz con leche met (meestal) kaneel en citrusschil.

In de oudste rijstgerechten waren ongetwijfeld honing en rozenwater verwerkt. Kortkorrelige rijst is voor een echt goede rijstpudding essentieel, want die soort absorbeert de melk en smaakgevers en staat tegelijkertijd zetmeel af, dat de pudding fantastisch romig maakt.

De Spanjaarden gebruiken er hun paellarijst voor (het beste ras heet bomba) maar met risottorijst gaat het net zo goed. Wees niet gierig met de melk.

Goede, volle melk beloont je met enorm veel extra smaak, en dat is ook bij een superhuiselijke pudding zoals deze van groot belang.”

Bron: Moors

Zo maak je de arroz con leche

Doe alle ingrediënten voor de rijstpudding in een middelgrote pan. Breng ze aan de kook, zet het vuur laag en laat alles ca. 1 uur pruttelen of tot de rijst zacht en de melk dik en romig is geworden.

Maak intussen de peren. Verhit een middelgrote koekenpan op laag vuur. Doe er de suiker en boter in en kook er zonder roeren en op laag vuur een goudbruine karamel van.

Giet er meteen de room bij (pas op: die gaat spatten), roer hem door de karamel en voeg het zout en de peren toe.

Laat alles op het laagst mogelijke vuur 2-3 minuten pruttelen en keer de peren meermaals; ze moeten zacht worden en met karamel bedekt zijn.

Schep de pudding in 6 kommen, leg er steeds 2 stukjes peer op en overgiet ze met karamel.

Bron: Moors

‘Moors’ van Ben Tish (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor €29,99

Ook heerlijk om te maken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.