Recept voor glutenvrije pepernoten / kruidnoten

Pepernoten, kruidnoten*! Ze maken pakjesavond natuurlijk helemaal compleet. Zonder schuldgevoel genieten van je zelfgemaakte variant? Deze glutenvrije pepernoten hebben een heerlijk volle, krachtige smaak en zijn ook nog eens gluten- en zuivelvrij.

De sinaasappelrasp is optioneel, maar maakt ze wel onweerstaanbaar. Binnen een half uur klaar, dus nog makkelijker dan naar de winkel rennen!

*Onderstaande ‘noten’ zijn kruidnoten, maar worden ook nog vaak pepernoten genoemd. Hoe je ze noemt, maakt ons niet uit, allebei heerlijk!

Haal de bakplaat uit de oven en vet hem in. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Meng boekweitmeel, amandelmeel, palmsuiker, een snufje zout en de speculaaskruiden in een ruime kom. Pak dan je boter of kokosolie: mocht je kokosolie gebruiken, weet dan: kokosolie smelt bij een temperatuur hoger dan 25 graden. Is het kokosvet hard, smelt het dan au bain marie in een pannetje zodat je het goed kunt verwerken in het deeg.

Voeg de boter of kokosolie en de geklutste eieren toe. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg.

Rol van het deeg balletjes zo groot als een knikker. Leg elk balletje op de bakplaat en duw een beetje aan met je handpalm, zodat ze wat platter worden. Leg de stukjes niet helemaal tegen elkaar aan, maar zorg voor een kleine ruimte ertussen.

Bak de glutenvrije pepernoten/kruidnoten ongeveer 15 minuten in de oven. Haal eruit en laat goed afkoelen. Koud zijn ze het lekkerst omdat ze dan knapperig zijn. Bewaar goed afgesloten.

Ook lekker: voeg 2 theelepels geraspte verse gember of 1 theelepel vanille essence toe. Voor chocoladenootjes smelt je een pure chocoladereep en dip je de noten erin. Laat goed afkoelen.