De ultieme ragú bolognese (bolognesesaus): uit de snelkookpan of low & slow op het fornuis
Een traditionele ragù bolognese (bolognesesaus) moet uren opstaan. Maar er is een handige hack: door ‘m in een snelkookpan te maken, verkort je de kooktijd aanzienlijk. Na 25 minuten pruttelen heb je al een rijke saus, voor een heerlijke pasta bolognese. Wij delen ons ultieme recept voor bolognesesaus: op het fornuis óf in een snelkookpan.
Met deze saus zet je de lekkerste bolo (pasta bolognese) op tafel. Combineer de ragú met lasagne, papardelle, spaghetti of een van je favoriete pastasoorten.
Benieuwd naar het verschil tussen een ragú en een bolognesesaus? Wij leggen het je uit:
Als uitgangspunt voor dit recept gebruiken we de methode van Kenji López-Alt. Onze versie is vooral makkelijk en snel, met goed verkrijgbare ingrediënten. Zodat je zelfs op een drukke doordeweekse dag een portie pasta met bolognesesaus kunt maken. Met dank aan je snelkookpan dus!
Je maakt met dit recept genoeg bolognesesaus voor 8 tot 10 personen. Gebruik je er minder van, vries de rest dan in.
Door dit geheime ingrediënt wordt je bolognesesaus nóg veel lekkerder
Ragú bolognese uit de snelkookpan
- Maak eerst de sofrito. Fruit daarvoor de ui, knoflook, bleekselderij en wortel in een scheutje olie gedurende 6 minuten in een ruime pan of in de kookpan van je snelkookpan, op laag vuur.
- Voeg de pancetta toe en laat 2 minuten meebakken.
- Doe het gehakt erbij, flink peper en zout en bak het vlees gaar in een minuut of 7. Het hoeft niet bruin te worden, als het maar niet langer roze is.
- Daarna mag de tomatenpuree erbij: laat die nog 1 minuut bakken.
- Dan de oregano, het blik tomaten, de bouillon, de witte wijn en twee derde van de room (150 ml) erbij. Stop ook de laurierblaadjes in de pan. Sluit de pan af met de deksel. Laat je de saus op het fornuis garen, laat ‘m dan zo’n drie uur pruttelen en hervat dit recept bij stap 9.
- Programmeer je snelkookpan in op 25 minuten en laat de snelkookpan zijn kunstje doen.
- Wanneer het programma is afgelopen, open je de deksel en laat je de saus op laag vuur een minuut of 10 inkoken (reduceren).
- Breng de saus op smaak met zout en peper, de rest van de room, Parmezaanse kaas en verse basilicum.
- Kook ondertussen de pasta in een ruime pan volgens de aanwijzingen op de verpakking in goed gezouten water. Giet af en bewaar een kopje van het pastawater. Hussel de pasta en de ragú bolognese in de pan door elkaar. Voeg wat pastawater toe om de saus mooi vloeibaar te maken en aan de pasta te laten plakken.
- Serveer met wat extra basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F1_sage-fast-slow-go-recensie.jpg)