Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 5 dec 2025
Leestijd: 3 minuten

Deze ultieme cheesy leeks (preischotel) staat standaard op de kersttafel als bijgerecht

Een prei schotel is zo’n gerecht dat voelt alsof het altijd al in je repertoire had moeten zitten: warm, romig en mega vol smaak, met die vertrouwde geur van kaas uit de oven. Dit is er zo eentje die je op tafel zet als het buiten grauw is en iedereen aan komt schuiven voor iets troostrijks.

Deze prei schotel leunt op de Franse gratintraditie, maar is in het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot ultieme klassieker. Geen aardappel in de hoofdrol, maar ringen prei die zacht en zoet worden in een romige kaassaus met witte wijn, tijm en mosterd.

De combinatie van cheddar en gruyère geeft die diepe, hartige smaak waar je lepel vanzelf weer van teruggaat. Een favoriet voor tijdens de feestdagen, maar wij eten ‘m het hele jaar door!

Het ultieme bijgerecht

Het geheim van deze prei schotel zit ’m in de textuur: onderin zachte, bijna zoete prei in een romige saus, bovenop een dikke laag panko en kaas die in de oven verandert in een goudbruine, knapperige korst. Perfect als bijgerecht bij een geroosterde kip, een mooi stuk vis of gewoon met een groene salade en goed brood erbij.

prei schotel / cheesy leeks
Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze cheesy leeks (prei schotel met kaas)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze grof.
  3. Smelt de boter in een ruime koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur tot de boter begint te bruisen. Voeg de sjalot en de geraspte knoflook toe en bak zachtjes tot ze glazig zijn.
  4. Voeg de preiringen toe en bak een paar minuten mee tot ze wat slinken. Breng op smaak met een flinke snuf zout en zwarte peper. Voeg de tijm toe en roer door.
  5. Strooi de volle eetlepel bloem over de prei en bak dit op laag vuur een paar minuten mee. Blijf roeren totdat de bloem gaar is. Dat duurt echt even, neem je tijd. Als het mengsel een beetje naar koekjes begint te ruiken, is het goed.
  6. Schenk de witte wijn in de pan en roer goed los. Laat een paar minuten zachtjes koken tot de alcohol voor het grootste deel is verdampt en het mengsel weer wat indikt.
  7. Voeg nu in delen de melk toe terwijl je blijft roeren, tot er een gebonden saus ontstaat. Wil je de saus wat dunner, voeg dan nog een scheut extra melk toe. Houd er rekening mee dat de saus in de oven nog verder indikt.
  8. Roer 1 eetlepel mosterd en een snuf nootmuskaat door de saus. Proef en breng verder op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens ongeveer drie kwart van de geraspte cheddar en gruyère toe en roer tot de kaas volledig is gesmolten. De prei hoeft nu nog niet boterzacht te zijn, maar moet wel al een beetje gaar zijn.
  9. Schep de romige prei in de ovenschaal en strijk de bovenkant een beetje glad.
  10. Meng in een kom de panko met de rest van de geraspte kaas en verdeel dit gelijkmatig over de prei schotel.
  11. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de prei schotel in ongeveer 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin en krokant is en de saus langs de randen bubbelt.
  12. Haal de schaal uit de oven en laat heel even staan, zodat alles iets kan zetten. Serveer de prei schotel direct, zolang de korst nog goed knapperig is.
prei schotel / cheesy leeks
Melvin Sturm voor Culy

De lekkerste recepten voor Kerst 2025:

  1. Dit is een garnalencocktail waar iedereen van houdt, maar dan met een twist
  2. Favoriet voor de vega’s: biet wellington met glühweinjus 
  3. De állerbeste carpaccio met balsamicoglaze mag absoluut niet ontbreken
  4. Makkelijker én feestelijker wordt het niet met deze witte chocolademousee met honeycomb
  5. Cheers! Deze makkelijke amaretto-cocktail wil je tijdens Kerst

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.