Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Diner 8 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: porchetta met rozemarijn, salie en sinaasappel

Porchetta is echt een feestmaaltijd, voor een speciale gelegenheid (zoals Kerst!). Het lijkt misschien een gehannes, met zo’n grote lap vlees, maar het is echt de moeite waard. En heerlijk mals varkensvlees met een waanzinnig knapperig korstje zal je beloning zijn.

Bestel bij je slager een flinke lap buikspek zonder zwoerd, van minstens 2 kilo. En let op: het vlees moet een flinke tijd in de oven: ongeveer drie uur. Maar dan heb je er vrijwel geen omkijken naar.

De porchetta wordt het lekkerst als je ‘m een dagje van tevoren inwrijft met de kruiden en oprolt. Dan kunnen de smaken lekker intrekken.

buikspek pork crackling

Porchetta recept

Meng de gehakte kruiden, de knoflook en de geraspte sinaasappelschil in een schaaltje. Voeg drie eetlepels olijfolie toe en zout en peper.

Leg de lap buikspek neer met de kant van de huid naar boven. Maak met een heel scherp mes lange, ondiepe sneden over de lengte van het vlees. Dit is even een tricky werkje, want de huidlaag is best stevig. Gebruik dus een goed scherp mes. Zorg dat er ongeveer een centimeter afstand tussen de sneden zit.

Daarna maak je diagonaal lange sneden, zodat er een ruitjespatroon ontstaat.

Draai het buikspek om en bestrooi de binnenkant goed met zout en peper. Verdeel daarna de vulling over het vlees.

Rol het buikspek op tot een mooi boomstammetje en bind het stevig dicht met het keukentouw. Gebruik een stuk of acht stukjes touw en bind eerst het midden dicht, dan de uiteinden en dan de delen daartussen.

Bestrijk de porchetta met wat olijfolie en bestrooi met nog wat grof zeezout. Druk er daarna het venkelzaad goed tegenaan: door de olijfolie zal dit blijven plakken aan het vlees.

Dek de porchetta af en zet in de koelkast tot je het wil gaan bakken. Doe dit bijvoorbeeld al een dag van tevoren.

porchetta ongebakken

Porchetta garen: zo doe je dat

Haal de porchetta een uur voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de oven voor op 230 graden.

Zet het vlees 20 minuten in een ovenschaal of bakblik (eventjes invetten van tevoren!) in de hete oven. Haal het er dan uit en zet de oventemperatuur terug naar 150 graden.

Dek de porchetta af met aluminiumfolie en zet ‘m ongeveer 2,5 uur in de hete oven.

Daarna mag het folie eraf. Schep wat van het vocht uit de braadslede over het vlees en zet het nog 15 minuten in de oven, totdat je een mooi goudbruin korstje hebt.

Laat de porchetta minstens 15 minuten rusten voordat je er lekkere dunne plakken van snijdt. Ook lekker op een broodje!

porchetta buikspek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.