Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Hartige pompoenpastei van Nigel Slater

Deze hartige pompoenpastei is niet alleen zalig op een doordeweeksedag, maar ook spectaculair genoeg als vegetarisch hoofdgerecht tijdens het kerstdiner. Het recept komt van culinaire held Nigel Slater. Hij staat bekend om zijn toegankelijke recepten, die keer op keer een fantastisch resultaat opleveren.

“Verwarmend. Comfortfood op zijn best.”, aldus Nigel Slater over dit recept voor hartige pompoenpastei. We kunnen het bijna voelen.

Nigel Slater is één van de bekendste culinaire schrijvers van Groot-Britannië. Misschien ken je hem al van zijn beroemde kookboeken, zoals Keukendagboek, Aan tafel en Culinair Winterdagboek

Het recept dat we vandaag met je delen, vind je ook terug in zijn nieuwe boek Greenfeast – 50x snel & vega: uitgegeven in een speciale € 10,- editie met een bundeling heerlijke recepten van Nigel. Wij weten alvast wat we moeten vragen voor Kerstmis…

Ook interessant: 5 essentiële kooktips van Nigel Slater

Hartige pompoenpastei van Nigel Slater
Bron: © Jonathan Lovekin

Hartige pompoenpastei

Verhit de oven tot 200 °C. Snijd het pompoenvruchtvlees in kleine blokjes, grofweg twee centimeter.

Laat de pompoen vijftien tot twintig minuten stomen, tot het vruchtvlees moes begint te worden en zacht genoeg is om er gemakkelijk een bamboe of metalen satepen in te laten glijden.

Neem de pan van het vuur en stort de pompoen in een ovenschaal. Giet de olie erover en voeg boter en kaneel toe. Strooi er royaal zout en peper over en schep alles losjes om zodat de pompoenblokjes met olie zijn omhuld. Rooster ze dertig tot veertig minuten, tot het vruchtvlees gaar en rondom licht goudbruin is. Prak de pompoen tot een grove puree.

Snijd het bladerdeeg doormidden en rol elk stuk uit tot een rechthoek van drieëntwintig bij vijfendertig centimeter. Leg een deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de pompoenvulling erover en bestrijk de deegrand met wat losgeklopt ei. Leg de tweede deeglap over de vulling en druk de deegranden goed op elkaar. U kunt de deegranden ook plooien, of eventuele afsnijdsels gebruiken om garneringen voor de bovenkant te maken. Kerf de bovenkant twee- of driemaal in zodat de stoom die bij het bakken ontstaat kan ontsnappen. Zo voorkomt u dat het deeg bij het bakken scheurt.

Bestrijk de pastei rondom met losgeklopt ei en bak hem in de oven in vijfentwintig tot dertig minuten knapperig en goudbruin. Laat hem vijf tot tien minuten met rust, snijd hem dan in stukken en dien ze op.

Greenfeast van Nigel Slater

Greenfeast – 5- x snel & vega van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 10,- euro.