Door deze plaattaart met pompoen krijgen we stiekem zin in de herfst
Er heerst een warme gloed door het land, niet door de zon, maar door de blaadjes die langzaam bruin kleuren. Pompoenen liggen weer in de schappen en de trek naar low & slow-gerechten stijgt. Door deze plaattaart met pompoen krijgen we al helemaal zin in de herfst.
We hebben onwijs genoten van de zomer met lichte en frisse gerechten, maar de zin in hartverwarmende maaltijden is inmiddels niet meer te stoppen. Alleen al de geur van pompoen uit de oven doet ons hart sneller kloppen.
Deze plaattaart met pompoen is daarom in korte tijd een favoriet geworden van de redactie. Het zijn al je klassieke smaakcombinaties van de pompoen in één recept. Ricotta, salie, gebruinde boter en hazelnoten, misschien wel dé noot van de herfst.
We zijn net als jullie gek op plaattaarten, omdat je zonder moeite een indrukwekkende maaltijd op tafel kunt zetten. Misschien is dit wel je eerste keer op Culy.nl (welkom!) en beschik je nog niet over alle kookvaardigheden. Dan is een plaattaart met pompoen de ideale manier om te beginnen.
Het maken van deze plaattaart met pompoen is namelijk zo ontzettend makkelijk, dat we ‘m het liefst iedere week maken. Ricotta gaat samen met flinterdunne plakjes pompoen op de plaattaart en de oven in. Ondertussen maken we een snelle hazelnotencrumble met salie. We zijn er dol op!
The struggle is real: een (harde) pompoen snijden wordt echt makkelijker met deze hack
Plaattaart met pompoen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg uit. Prik gaatjes en bestrooi met 1 eetlepel broodkruim, om een natte bodem te voorkomen.
- Meng 250 gram ricotta met 1 theelepel salie en smeer over de bodem van de plaattaart. Leg de flinterdunne plakjes pompoen vervolgens erop in een mooi patroon.
- Bestrijk de plaattaart met één eidooier en een scheutje melk en bedruppel de pompoen met olijfolie. Bak de plaattaart met pompoen in 30 minuten gaar in de oven.
- Maak terwijl de plaattaart met pompoen in de oven gaart de hazelnotencrumble. Rooster de gehakte hazelnoten tot ze goudbruin zijn. Voeg daarna 50 gram boter en 5 gram salie toe en breng de crumble op smaak met een snuf zout. Rooster het geheel ongeveer 3 minuten, tot de boter bruin kleurt en nootachtig ruikt.
- Strooi de hazelnotencrumble over de plaattaart met pompoen voor het serveren, snijd in stukken en serveer warm of koud.
Kom in de herfststemming met deze pompoenrecepten:
- Een cake waar je u tegen mag zeggen: gekruide pompoencake met roomkaasglazuur en gekaramelliseerde bacon
- Deze vind je steevast terug in ons weekmenu: lichte pompoensoep met garnalen in Vietnamese stijl
- Blijft lekker: geroosterde pompoen met Burrata en crispy chili-olie
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fpompoen-plaattaart.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fherfst-plaattaart.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fherfst-plaattaart-met-pompoen.jpg)