Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je beurre noisette nóg lekkerder – en ja, dat kan

Er zijn een paar dingen die ons gelukkiger dan gelukkig maken: een daarvan is bruine boter, beter bekend als beurre noisette. Beurre noisette is net zo ongelooflijk lekker als dat het klinkt. Het geeft een umami van jewelste aan salades, cakes, soepen, ja eigenlijk echt aan alles. We dachten dan ook dat het niet beter kan worden. Maar jawel: dat kan het dus.

We danken deze hack dan ook op onze blote knietjes voor al het smaakgeluk dat het ons gaat brengen.

Zo maak je beurre noisette nóg lekkerder – en ja, dat kan

Even terug naar die bruine boter dus. Heb je het vloeibare goud ooit geproefd – of geroken – dan is er geen weg meer terug. Het is gesmolten boter waarbij de eiwitten bruin kleuren, wat resulteert in een hazelnootachtige smaak en geur. Er zitten wat haken aan ogen aan de bereiding, maar heb je eenmaal beurre noisette gemaakt met deze methode, dan kan het niet meer misgaan. In het bezit van een magnetron? Maak de bruine boter dan eens op deze manier.

aspergesoep met garnaaltjes, beurre noisette en dille
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Beurre noisette

We hebben je gewaarschuwd – Culy staat er niet voor niets vol mee – je hart zal vanaf nu een sprongetje maken wanneer je iets voorgeschoteld krijgt met deze nootachtige substantie. En die sprong, die wordt alleen nog maar groter als je de volgende hack een keer uitprobeert. Die nootachtige, haast naar karamel-ruikende tonen, kun je dus op een hele simpele manier versterken.

De hack

Want dat is precies wat deze hack doet: je voegt enkel wat toe aan de bereiding en dat levert je twee dingen op: meer beurre noisette en relatief meer van die hazelnootachtige smaak. We zagen de hack voorbijkomen bij onze collega’s van Food52 en het lijkt te simpel om waar te zijn.

Het geheime ingrediënt

Letterlijk het enige wat je hoeft te doen, is namelijk het toevoegen van volle melk. Doordat de melk in de boter alle smaak geeft aan de bruine boter, voeg je er gewoon meer melk aan toe, al voordat je ‘m opwarmt. Blijf roeren met een garde en je zult zien én ruiken: er ontstaan meer bruine deeltjes dan zonder het toevoegen van melk. Gebruik de beurre noisette bijvoorbeeld over je garnalen, het volledige recept vind je hier.

Meer over beurre noisette:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.