Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: de beroemde Italiaanse salade van Nancy Silverton

Nancy Silverton is een beroemde Amerikaanse chefkok, bakker en auteur. Ze zorgde ervoor dat zuurdesem en ambachtelijke broden weer in zwang raakten en runt de populaire Italiaanse restaurants Osteria Mozza* en Pizzeria Mozza in Los Angeles. Het populairste gerecht van deze chef? Haar beroemde klassieke Italiaanse salade. Wij maakten het recept!

Deze Italiaanse salade bevat eigenlijk al het lekkers uit de Italiaanse keuken. Het is een rijkelijk gevulde salade, dus hij kan prima door als maaltijdsalade.

Nancy gebruikt in haar recept officieel brede repen Italiaanse Provolone, maar deze kaas is in Nederland wat lastiger te krijgen. Daarom gebruikten wij mini mozzarella; een kleine knipoog naar de Mozza-restaurants van de chef.

Tip: kijk ook eens de aflevering over Nancy Silverton van de Netflix-serie Chef’s Table (aflevering 3 van seizoen 3).

Italiaanse salade: maaltijdsalade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Klassieke Italiaanse salade

Snijd de ijsbergsla en radicchio in dunne repen. Halveer ze, snijd de kern eruit en halveer ze nog een keer over de lengte. Daarna snijd je er makkelijk repen van.

Meng alle ingrediënten voor de sla door elkaar in een grote kom.

Maak dan de dressing. Plet de tenen knoflook en wrijf ze tot een pasta in een vijzel. Of hak ze fijn, bestrooi ze met een beetje zout en wrijf ze tot een pasta met de platte kant van je mes.

Klop de knoflook door elkaar met de rode wijnazijn, citroensap, oregano en zout en peper. Laat 5 minuten staan en voeg daarna de olie toe terwijl je blijft kloppen, in een dun straaltje. Als je een gebonden vinaigrette hebt, is de dressing klaar. Proef en breng op smaak.

Meng wat van de dressing door de salade. Waarschijnlijk hou je nog wat dressing over, die kun je ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast.

Serveer de salade eventueel met lekker brood erbij.

Italiaanse maaltijdsalade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.