Redactie
Redactie Lunch 30 jul 2012
Leestijd: 2 minuten

Pauline bakt zelf stokbrood: lees hier haar recept!

Pauline van Uitpaulineskeuken.nl maakte onlangs haar eigen stokbrood, en deelt het recept graag met haar lezers. 

Doe het water in de kom van je mixer. Voeg de gist, het bloem en het zout toe en meng het geheel kort door elkaar met een spatel. Dek de kom af met plastic folie en laat het 20 minuten staan. Kneed het deeg vervolgens op een lage stand gedurende 10 minuten tot een soepel, licht plakkend deeg.

Vet een kom in met olie en leeg de deegbal in de kom. Keer het deeg om, zodat alle zijden bedekt zijn met olie en dek de kom af met plastic folie, een natte theedoek of een badmuts. Laat het deeg ongeveer 3/4 uur rijzen, totdat het deeg 1 1/2 keer in volume is toegenomen.

Bestrooi je werkplek met wat bloem en stort het deeg hierop. Druk de lucht er uit en maak er een rechthoek van van ongeveer 15 x 20 cm. Vouw er een brief van en leg het deeg met de vouwen onderop terug in de ingevette kom. Laat het deeg vervolgens weer ongeveer 3/4 uur rijzen, totdat het in volume verdubbeld is.

Verwarm de oven met de pizzasteen voor op 230 graden.  Leg een braadslee op de bodem van de oven.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het in 3 stukken. Maak van ieder stuk deeg een rechthoek en vouw dit dubbel. Bestrooi het met bloem en laat het 10 minuten rusten.

Neem het deeg en druk het uit tot een rechthoek. Vouw 1/3 van de bovenkant naar het midden. Vouw ook 1/3 van de onderkant naar het midden. Vouw het deeg nu dubbel en druk de naden goed aan. Bestuif het deeg met bloem en rol het uit tot de door jouw gewenste lengte.

Leg de stokbroden op een stuk bakpapier met een opgerolde theedoek aan weerszijden. Dit voorkomt dat het deeg niet uitzakt. Ik heb dat niet gedaan, vandaar dat de vorm van het brood niet mooi rond is.

Laat het brood vervolgens weer 3/4 uur rijzen, totdat het zich 1 1/2 keer in volume heeft toegenomen.

Snij het deeg met een scherp mes een aantal keren in. Giet heet water in de braadslee. Bak het brood af op de steen in ongeveer 25 minuten.

Laat het afkoelen op een rooster en geniet er van!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.