Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: pannacotta taart met salted caramel

Pannacotta kennen we vooral als dat zalige zachte dessert dat je in kleine eenpersoonsglaasjes geserveerd krijgt. Of soms uitgestort als een puddinkje. Maar: je kunt ook een pannacotta taart maken!

Één supergrote pannacotta, als het ware. En om jezelf eens extra te verwennen maak je ‘m af met een saus van salted caramel. Oh baby!

Het is niet moeilijk om deze taart te maken, maar je moet wel even je koppie erbij houden. Dat geldt voornamelijk voor de salted caramel. Hou die goed in de gaten tijdens het koken en check voor de juiste goudbruine kleur.

Ook het uitgieten van de karamel over de taart is een béétje tricky: de salted caramel moet voldoende zijn afgekoeld, anders smelt je pannacotta. Maar dat staat allemaal haarfijn uitgelegd in dit recept. En het resultaat is zó waanzinnig lekker, dat het de moeite waard is. Ready? Let’s go.

Foto van een pannacotta taart met salted caramel (taartrecepten)
Culy.nl

Zo maak je de pannacotta taart

Verkruimel de Bastogne-koeken. Dat kan in een keukenmachine, maar ook gewoon in een ruime plastic zak waar je met de deegroller overheen walst. Het moeten fijne kruimels worden. Meng de gesmolten boter erdoorheen.

Vet een taartvorm (22 cm doorsnede) goed in en schep het koekmengsel op de bodem. Druk goed aan met een lepel: er mogen geen gaatjes in zitten, anders loopt de (vloeibare) pannacotta er straks misschien doorheen. Zet zolang in de koelkast.

Maak nu de pannacotta. Da’s echt een eitje: meng de room, melk, suiker en het merg van het vanillestokje in een sauspannetje. Gooi het lege vanillestokje er ook nog bij. Verwarm het mengsel, maar het mag niet koken.

Leg ondertussen de 7 gelatineblaadjes in een kommetje met koud water, tot ze onderstaan.

Als het mengsel in de pan warm is, zet je ‘m van het vuur af. Haal het vanillestokje eruit. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de gelatineblaadjes en doe ze bij de pannacotta in de pan. Roer ze erdoorheen met een garde.

Laat het mengsel ongeveer een kwartiertje afkoelen, tot het koel aanvoelt. Giet het daarna over de taartbodem en zet ‘m (voorzichtig!) in de koelkast. Daar moet ‘ie minstens vier uur opstijven, maar laat ‘m liever een hele nacht logeren in de koelkast.

panna cotta taart

Zo maak je de salted caramel

Zet twee steelpannetjes op het vuur, eentje met een dikke bodem. Meng daarin de suiker met 120 ml water. Verwarm op hoog vuur.

In het andere pannetje verwarm je 400 ml ongeslagen room. Zorg dat die niet gaat koken.

Houd de pan met de suiker in de gaten. De suiker moet oplossen en koken tot het goudbruin is, karamelkleurig dus. Niet roeren ondertussen: laat de pan met rust. Eventueel kun je ‘m een beetje heen en weer walsen.

Als de karamel goudbruin is, doe je er vlug een scheutje van de warme room bij en roer goed met een garde. Voeg steeds meer beetjes toe tot alle room is toegevoegd. Haal de pan van het vuur af, roer er twee eetlepels zout doorheen en laat afkoelen: een kwartiertje ongeveer.

Als de karamel koud genoeg is, kun je ‘m voorzichtig uitgieten over de pannacotta. Doe dit vlak voordat je de taart gaat serveren. Maak een dun laagje: te dik en het zal van de taart afglijden. Leg daarom voor de zekerheid ook even een stukje bakpapier onder de taart. Dan hoef je straks geen karamel van je tafel af te bikken!

Maak de pannacotta taart af met nog wat grof zeezout (bij voorkeur Maldon zout) over de taart. Dit is zo’n taart die niet per se heel mooi is, maar wel schandalig lekker. En dat zijn de beste.

pannacotta taart

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.