Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 2 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Japanse onigiri (makkelijke sushiballetjes)

Mis je je favoriete sushirestaurant in thuisquarantaine? Wij laten je zien hoe je zelf een makkelijke vorm van sushi maakt met deze Japanse onigiri. Zie ze als een soort makkelijke sushiballetjes. Ze zijn ook wel de snack voor de Japanse bentobox.

Van deze onigiri maken we drie varianten: eentje met doperwten en gember, eentje met roerei met miso en een variant met katsuobushi (gedroogde bonito flakes) en sojasaus. De katsuobushi kun je in de meeste Aziatische supermarkten wel vinden. Ook heerlijk om dashi (Japanse bouillon) mee te maken.

> Ook interessant: zelf sushi maken: helemaal niet moeilijk!

Onigiri: makkelijke sushiballen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tips vooraf

Onigiri zijn in feite makkelijke sushiballetjes, niet heel moeilijk om te maken dus. Wel hebben we nog een paar tips om ervoor te zorgen dat de rijst goed aan elkaar blijft plakken en je dus mooie ronde onigiri kunt maken:

  • Gebruik sushirijst, dat plakt veel beter aan elkaar
  • Werk met warme rijst als je de balletjes gaat vormen, met koude rijst werkt het niet
  • Druk niet te hard, maar maak losjes balletjes van de rijst
  • Lukt het toch écht niet om de rijst te laten plakken, probeer dan balletjes te maken met behulp van plasticfolie
Onigiri: makkelijke sushiballen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je onigiri (makkelijke sushiballetjes)

Kook de sushirijst volgens de aanwijzigingen op de verpakking.

Zet ondertussen alle ingrediënten voor de vullingen klaar:

  • Blancheer de doperwten 2 à 3 minuten in gezouten water. Giet ze af en meng ze in een kom met de geraspte gember en een derde van de warme rijst.
  • Klop de eieren los met de miso en maak roerei in een pannetje met een beetje olie. Zorg dat het roerei in hele kleine stukjes is verdeeld. Meng met een derde van de rijst.
  • Meng de katsuobushi (gedroogde bonito flakes) met de sojasaus en meng ook weer met een derde van de rijst.

Nu kun je de onigiri gaan maken. Maak je handen goed nat met water (anders plakt de rijst aan je handen). Neem een snufje zout in je handen en pak een homp van de warme rijst in je hand. Probeer met je handen een balletje te vormen van de rijst. Volg de tips hierboven op voor het beste resultaat.

Leg de sushiballetjes op een bord en eet meteen op.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram/Instastories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade. Vinden we leuk.