Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dessertrecepten 13 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Leg een rauwe eidooier eens in suikersiroop en ontdek wat er gebeurt

Ben je ook gek op zo’n zacht gegaard eitje of een rauwe eidooier op je gerecht? Dan moet je dit een keer proberen: leg een rauwe eidooier eens in suikersiroop en ontdek wat er gebeurt. Daarmee maak je namelijk een heel spannend dessert.

Eidooier in suikersiroop

In het fantastische nieuwe kookboek van Nadine Levy Redzepi (juist: de vrouw van…) ontdekten we een bijzonder interessante techniek: leg de rauwe eidooier eens in suikersiroop. Laat de rauwe eidooier voorzichtig in de warme siroop glijden en laat 1,5 tot 2 uur staan, op kamertemperatuur.

Waarom zou ik?

Is er iets lekkerders dan zo’n perfecte gele eidooier waar je je mes in zet, waarna je gerecht een coating krijgt van een romige, goudgele saus? Wij zijn er in ieder geval dol op. We eten zo’n eidooier gerust rauw op, op de steak tartare of in de ramen bijvoorbeeld.

Da’s niet ieders kopje thee trouwens, want als je ziek, zwanger of onder de 12 bent of tot een andere risicogroep behoort, wordt het afgeraden om rauwe eieren te eten. Gelukkig treffen we dan ook steeds vaker het zéér zacht gepocheerde ei op ons bord aan (in water van 60 graden), met dank aan Chef David Chang, die ze beroemd maakte.

Andere technieken om een perfecte vloeibare eidooier te eten: de gepekelde eidooier of de gepocheerde eidooier. Safety first: gebruik altijd kakelverse eieren.

rauwe eidooier in suikersiroop

Eidooier in je toetje

Maar het ei inleggen in suikersiroop werkt dus ook ontzettend goed. En het leuke: de eidooier krijgt zo iets zoets en kan perfect worden gebruikt in een nagerecht. De romige, volle smaak van het eigeel past in het dessert dat Nadine Levy Redzepi ermee maakt: een schaaltje met stukjes knapperige meringue, fluffy ongebakken meringue, room en poeder van gedroogde frambozen. De zachte eidooier vloeit over het gerechtje uit als een heerlijke saus.

En denk je eens in hoe lekker zo’n eidooier in suikersiroop zal zijn op een pannacotta of Flan, of in een zoete steamed bun. Of bovenop een stapel pancakes bijvoorbeeld.

Suikersiroop maken

Moet je natuurlijk wel nog even die suikersiroop maken. Da’s gelukkig heel makkelijk: gebruik twee delen suiker op 1 deel water (bijv. 100 gram suiker en 50 ml water). Doe het water met de suiker in een sauspannetje en verwarm op lage temperatuur. Roer totdat de suiker is opgelost. Laat helemaal afkoelen.

Daarna kun je de eieren scheiden en de dooiers voorzichtig in de suikersiroop laten zakken. Wij raden aan om per dooier een apart kommetje te nemen. Laat ze zo 1,5 tot 2 uur staan op kamertemperatuur.

Wil je het recept van Nadine een keer maken? Kijk dan hier.

suikersiroop

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.