Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: smeuïge chocoladetaart met koffie-meringue en hazelnoten

Wat te vieren? Wij wel! Want opeens hadden we 50.000 volgers op Instagram. Een prachtige mijlpaal waar we apetrots op zijn. Daarom doken we de keuken in om een feestelijke, smeuïge chocoladetaart te maken. Eigenlijk een heel makkelijk recept, dat we net dat beetje wow-factor geven met een aantrekkelijke topping van koffie-meringue.

Want zeg je Culy, dan zeg je chocolade, koffie en kardemom! Die stopten we dus allemaal in deze taart.

Getest: 7x de lekkerste chocolade uit de supermarkt

Chocoladetaart maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Smeuïge chocoladetaart maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakvorm met een doorsnede van ongeveer 25 cm klaar. Bekleed met bakpapier.
  2. Smelt de chocolade en de boter au bain marie. Laat het mengsel kort afkoelen.
  3. Klop de eieren samen met de twee soorten suiker en een snuf zout met de mixer tot een luchtig, zachtgeel mengsel. Geef het ruim de tijd; zo’n 8 minuten. Meng daarna de geroosterde hazelnoten erdoorheen, maar houd een handje daarvan achter voor de deco.
  4. Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig in delen door de geklopte eieren, tot alles gemengd is. Giet het daarna rustig in de bakvorm. Maak de bovenkant glad en zet de chocoladetaart daarna in de oven. Laat 30 minuten bakken.
  5. Begin ondertussen met de meringue. Klop eerst de eiwitten schuimig met de mixer en voeg daarna de suiker lepel voor lepel toe tot alles is opgenomen. Laat de mixer aanstaan tot je de kom met schuim op z’n kop boven je hoofd kunt houden en het eiwit glanzende pieken heeft.
  6. Meng in een kommetje het cacaopoeder met het koffiepoeder en de kardemom.
  7. Haal de chocoladetaart uit de oven, maar zet die niet uit. Verdeel de meringue over de chocoladetaart.
  8. Bestrooi de meringue met het cacaomengsel, bijvoorbeeld door een theezeefje. Trek daarna met een vork of lepel banen door het schuim, zodat er mooie swirls ontstaan. Bestrooi met de rest van de hazelnoten.
  9. Zet de taart met de meringue nog 25 minuten terug in de oven.
  10. Laat de taart afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Goed afgedekt blijft ‘ie twee dagen goed in de koelkast.
Chocoladetaart maken met koffiemeringue
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer chocoladetaart recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.