Redactie
Redactie Diner 17 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

De perfecte bloedworst bitterbal

Heel foodie Nederland kent haar inmiddels: Masterchef-finaliste Rosah. Ze behaalde de tweede plaats en werkt nu als kok bij het restaurant van Peter Lute. En we hebben haar als columniste voor Culy.nl gestrikt! Regelmatig zal zij jullie verblijden met haar favoriete recepten en eettips. Met vandaag een gewaagd begin: wat te doen met bloedworst?

Rosah: “Bij de één bezorgt het water in de mond en bij de ander lopen de rillingen over het lijf. Bloedworst. We eten het al jaar en dag, meestal gecombineerd met gebakken appeltjes. Maar wat kun je nog meer met dit best wel bijzondere worstje? En waarom is dit lekkere worstje een tikkeltje in de schaduw geraakt?

Als groot fan van authentieke recepten was het voor mij reden genoeg om mijn eerste kookdag bij Masterchef te beginnen met een ware bloedworst-bitterbal om deze eeuwenoude worst weer terug op de kaart te zetten. Het is even een werkje, maar ik beloof je, het is oh-zo lekker!”

10255816_695701947138474_9160727044623382111_o

Mijn recept voor de perfecte bloedworst bitterbal

Snijd zowel de sjalotjes als de bloedworst fijn en zet deze kort aan in een hete pan. Haal het vervolgens van het vuur en laat rustig afkoelen.

Doe de boter in een diepe pan en laat rustig smelten. Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter en roer het goed door elkaar. Hou het mengsel nog enkele minuten in beweging tot de bloem gaar is. Je kan dit checken door te kijken of het mengsel nog olie ‘loslaat’ en door te checken of het mengsel naar bloem of boter ruikt. Ruikt het naar bloem, dan moet het nog even doorgaren. Ruikt het naar boter, dan zullen vele Franse meesterkoks trots op je zijn, want je hebt zowaar met succes een ‘roux’ gemaakt.

Laat de pan nog op het vuur en voeg in één keer 500 ml kippenfond toe. Meng het geheel goed door elkaar tot er een soort pasta ontstaat. Roer de afgekoelde sjalotjes en bloedworst er doorheen en voeg de geweekte gelatine toe. Breng op smaak met peper en zout en vergeet vooral niet te proeven! Haal van het vuur en stort het mengsel uit in een ovenschaal en bedek het met folie om uitdroging te voorkomen. Zet het in de koelkast tot het voldoende is afgekoeld, zodat je er stevige balletjes van kan draaien.

Oké, we zijn al over de helft. Nu is het tijd om de bloedworst-bitterballen af te maken. Zet je frituurpan aan en zet drie bakjes op een rij met voldoende bloem, eiwit en paneermeel. In deze volgorde.

Neem nu een klein beetje van het mengsel in je hand en draai er een mooi balletje van. Haal deze door de bloem, daarna door het eiwit en tenslotte door de paneermeel. Frituur ze in olie op 180 graden tot ze goudbruin zijn en je eerste bloedworst-bitterbal is een feit.

Heerlijk met wat mosterd, of als je het ècht niet kan laten, wat appelmoes. Ach, wat geeft het. Als het maar lekker is!

Mijn gerecht bij Masterchef: hertenrug met parelgort en een bloedworst bitterbal.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.