Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 1 dec 2025
Leestijd: 3 minuten

Martabak manis: de Indonesische streetfood-snack met kaas én hagelslag

Op de redactie waren we allemaal benieuwd; eerlijk is eerlijk. Een snack met kaas en hagelslag roept nou eenmaal veel vraagtekens op. Maar na de zoveelste video over martabak manis van de Martabakgirl konden we de verleiding niet weerstaan en besloten we zelf aan de slag te gaan. En we zijn blij dat we dat hebben gedaan.

Mocht je niet, zoals wij, een ietwat ongezonde schermtijd hebben, dan weet je misschien niet wie de Martabakgirl is. Dat leggen we je graag nog even uit.

De Martabakgirl gaat viral op TikTok. In haar video’s vertelt ze luid en duidelijk hoe verslaafd ze is aan de Indonesische snack. Zo verslaafd zelfs, dat ze het niet meer mocht eten van haar ouders. En nadat we het geproefd hebben, begrijpen we dat maar al te goed…

De lekkerste snacks van de Indonesische toko

Martabak manis recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Tavuk Göğsü is het Turkse toetje met kip dat niet naar kip smaakt

We schreven er al eerder over: martabak, ook weleens geschreven als murtabak, is een snack uit Indonesië die ook voorkomt in andere landen – met uiteenlopende vullingen. Hartig, maar ook zoet, zoals deze variant. Vandaar dus de naam manis.

Wij gaan voor simpel: een lik gesmolten boter met aan de ene zijde hagelslag en aan de andere geraspte kaas. Vervolgens druppelen we er gecondenseerde melk overheen en vouwen we ‘m op.

Martabak manis recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Martabak manis: het recept

  1. Meng de bloem met suiker, het zout en 1/2 theelepel van de baksoda in een kom.
  2. Meng de gist met 300 ml warm water en roer goed, tot het is opgelost en laat 5 minuten staan om de gist te activeren. Giet de gist over de droge ingrediënten en roer goed, tot er geen klontjes meer zijn.
  3. Meng het ei met 1/2 theelepel vanille-extract en doe bij het beslag van de martabak. Roer opnieuw, voeg eventueel gele kleurstof toe. Dek de kom af met een schone doek en laat minimaal 1 uur rusten.
  4. Verhit een pan en laat een klontje boter smelten.
  5. Los 1/2 theelepel baksoda op in 1 theelepel water, vlak voor dat je gaat bakken. Roer het door het beslag.
  6. Giet het beslag in de pan en draai de pan rond, zodat het beslag goed is verdeeld.
  7. Bak de martabak tot er luchtbelletjes ontstaan. De martabak is klaar zodra het beslag bijna droog is . Bestrooi met de extra suiker.
  8. Haal de martabak uit de pan. Bestrijk met wat margarine of boter en bestrooi de ene helft met geraspte kaas, de andere met hagelslag. Druppel als laatste de gecondenseerde melk eroverheen.
  9. Vouw de martabak dicht, bestrijk nog eens met boter en snijd in stukken. Serveer de martabak direct, zodat hij lekker knapperig en warm is.
Martabak manis recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Andere toetjes om verslaafd op te raken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.