Emmo de Bie
Emmo de Bie Recepten 29 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Maanzaadcake uit De keukens van Oekraïne

Met “De keukens van Oekraïne” wil chef/auteur Olia Hercules meer mensen laten kennis maken met de culinaire tradities van haar land. Haar boek bevat niet alleen (moderne versies van) klassieke gerechten, maar ook achtergrondverhalen uit het hele land. Vandaag mogen wij een klassiek Oekraïens recept van haar delen: maanzaadcake.

Deze maanzaadcake wordt bereid met vlierbloesem en aardbeien. Leuk feitje: in Oekraïne staat de vlierbloesem ook wel bekend als ‘de struik van de duivel’. Zo staat er in een oud Oekraïens boek over bijgeloof bijvoorbeeld dat deze struik door de duivel is geplant, en dat je ‘m nooit met wortel en al mag uitgraven.

Volgens Olia zijn er ook vandaag nog mensen die wat angstig staan tegenover het gebruik van vlierbloesem in de keuken. Zonde natuurlijk, want in Oekraïne staan ontzettend veel vlierbomen en die bloesempjes zijn gewoon een ontzettend lekker ingrediënt. Zo kun je er ook een heerlijke cocktail mee maken.

Alles over vlierbloesem: de zomerse smaakmaker in je biertje en limonade

Maanzaadcake-de-keukens-van-oekraine
Bron: Joe Woodhouse, De keukens van Oekraïne

Maanzaadcake met vlierbloesem en aardbeien

Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C) en vet een springvorm van 22 cm in met wat olie of boter.

Klop in een grote kom met een garde de eidooiers met de helft van de fijne kristalsuiker tot ze schuimend en luchtig zijn.

Klop in een tweede kom met een garde de eiwitten met de azijn of het citroensap tot ze schuimig zijn. Voeg al kloppend geleidelijk de rest van de fijne kristalsuiker erbij en blijf kloppen tot de eiwitten zachte pieken vormen.

Meng het maanzaad en de bloem.

Voeg de eiwitten nu aan het eidooiermengsel toe: voeg eerst een flinke lepel toe om de dooier iets luchtiger te krijgen. Spatel nu alle eiwitten vlot door de dooiers, maar houd 2 grote lepels eiwit achter. Spatel dan de bloem en het maanzaad door het beslag en tot slot de laatste 2 lepels eiwit. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 40 minuten of tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uit komt. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Klop intussen voor de vulling de room en de fijne kristalsuiker lobbig, maar klop niet te lang.

Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden en besprenkel beide helften met de vlierbloesemsiroop. Bestrijk de onderste helft met de helft van de room en leg de helft van de aardbeien erop. Leg de bovenste helft van de cake erop en bedek die met de rest van de room. Garneer met de rest van de aardbeien en eventueel met de vlierbloesem.

de-keukens-van-oekraine-cover
Bron: De keukens van Oekraïne

> De keukens van Oekraïne (Kosmos) is online te koop voor €34,99.

De campagne #CookForUKRAINE (i.s.m. Unicef) wil het bewustzijn vergroten over de kolossale humanitaire crisis die zich in Oekraïne ontvouwt. Olia roept daarom op om Oekraïense gerechten te koken en deze te delen met de tag #cookforukraine.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.