Redactie
Redactie Dessertrecepten 21 mei 2012
Leestijd: 1 minuut

Luchtige bitterkoekjesbavarois

Dit recept is afkomstig van chefkok Mathijs Vrieze.

Splijt de vanillestokjes zodat je de zwarte vanillemerg eruit kan schrapen met een mesje. Zet de melk op het vuur met het vanillemerg. De stokjes vanille stop ik altijd in de suikerpot zodat de suiker naar vanille gaat smaken. Voeg het amandelspijs en de helft van de bitterkoekjes toe en roer deze door de melk tot het is opgelost.

Breng de melk aan de kook en laat de melk vervolgens vijftien minuten iets terug koelen. Splits de eieren waarvan je alleen de dooiers gaat gebruiken. Het eiwit hoef je niet weg te gooien, dit kun je bewaren in de koelkast en morgen een lekkere eiwitomelet van maken. Klop de eidooiers luchtig met honing. Laat de gelatine weken in koud water zodat de blaadjes flexibel worden, voeg de gelatine dan toe aan de warme melk en zorg dat het goed oplost.

Voeg de helft van de melk toe aan de eidooiers en roer goed door met een garde. Doe het eidooier-melkmengsel in de pan bij de andere helft van de melk en zet deze op het vuur zodat het gaat binden. Het vuur niet te hoog en continue blijven roeren met de garde in alle hoeken om klontjes te voorkomen.

Zet de pan in een bak met koud water om terug te koelen. Roer de kwark er doorheen en hak intussen de rest van de bitterkoekjes fijn. Sla de slagroom op tot yoghurtdikte en meng deze met een spatel door de afgekoelde compositie. Vul vier schaaltjes met de luchtige pudding en bestrooi met de bitterkoekjes en laat ze opstijven in de koelkast.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.