Redactie
Redactie Dessertrecepten 14 dec 2011
Leestijd: 2 minuten

Lactosevrije cupcakes

Deze lactosevrije cupcakes van Miss SJ in the kitchen zijn geweldig voor zoetekauwen die een lactose-intolerantie hebben.

Miss SJ (Sanne): “Als ik bezoek krijg, vind ik het leuk om wat te bakken. Maar wat als iemand nou lactose intolerant is? Bijna elk recept heeft boter nodig, soms wat melk, crème fraîche, yoghurt en ga zo maar door. Ik had al eens een lactosevrije taart gemaakt, dus het is absoluut mogelijk om iets lactosevrij te maken.

De clue is plantaardige margarine en sojamelk. Als botervervanger gebruik ik dus plantaardige margarine en het liefst van het merk Wajang. Dat is niet overal te verkrijgen, maar de AH heeft ook een huismerk plantaardige margarine. Ik merk in smaak haast geen verschil, wel een beetje, maar het is absoluut niet vies. Onderstaand recept heb ik gebruikt en komt uit ‘Cupcake Magic’ van Kate Shirazi.”

Verwarm je oven voor op 160 graden en vul een muffintray met cakevormpjes. Doe de suiker en de margarine samen in een kom en mix tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe en ga verder met mixen. Wanneer deze volledig zijn opgenomen kun je ook de rest van de ingrediënten toevoegen en mix tot een glad geheel.

Schep de vormpjes tot ongeveer tweederde vol en zet ze gedurende twintig minuten in de oven. Laat volledig afkoelen. Begin ondertussen met de botercrème. Doe de boter in een kom en klop in ongeveer twee minuten romig. Voeg vervolgens de poedersuiker in delen toe en meng het eerst voorzichtig met een spatel, voor je de mixer erbij pakt.

Voeg nu ook de sojamelk en vanille toe en meng goed. Wil je de botercrème een kleurtje geven? Dan kun je ook nog een paar druppels eetbare kleurstof toevoegen.

Schep tot slot de crème in een spuitzak met decoratiemondje en spuit een mooie toef op elke cupcake. Versier eventueel met (lactosevrije) sprinkles.


Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.