Kijk ‘m stralen: gepofte koolrabi met basilicummayonaise en quinoa-crunch
Soms wil je een gerecht op tafel zetten dat moeiteloos indruk maakt, zonder uren in de keuken te staan. Dit gepofte koolrabi-recept met basilicummayonaise en krokante gepofte quinoa is zoān pareltje: verrassend, verfijnd en toch heerlijk simpel te bereiden.
Koolrabi is een groente die bij veel mensen nog altijd een beetje onder de radar blijft. Van maart tot en met oktober is koolrabi in het seizoen, met een piek in de lente en vroege zomer, het perfecte moment dus om deze vergeten groente in de spotlight te zetten.
Door koolrabi te poffen in de oven til je de zachte smaak naar een hoger niveau en krijgt hij een bijna boterzachte, zoete binnenkant.
Een frisgroene basilicummayonaise en krokant gepofte quinoa zorgen voor een bord vol textuur Ʃn kleur.
Of je nu een zomerse lunch wilt serveren of een bijzonder voorgerecht voor een etentje zoekt: met dit groenterecept tover je met minimale moeite een groots resultaat op tafel. Laat die koolrabi stralen!
Gepofte koolrabi: recept
- Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke stand.
- Zet de koolrabiās in de oven. Je hoeft ze nog niet te schillen. Blaker de koolrabiās in 60 minuten zwart, draai ze halverwege om.
- Haal uit de oven, leg ze in een schaal en dek af met plasticfolie. Hierdoor kun je ze straks beter schillen.
- Maal de blaadjes en steeltjes van een hele basilicumplantĀ uit de supermarkt samen met twee eetlepels yoghurt tot een homogene massa.
- Meng de basilicummix met twee volle eetlepels mayonaise en breng op smaak met zwarte peper.
- Pel de koolrabiās en snijd de stronk eraf. Smeer in met wat olijfolie, peper en zout.
- Verdeel de basilicummayonaise over de borden.
- Leg de gepofte koolrabiās in het midden van het bord. Strooi er wat gepofte quinoa overheen.
- Serveer met een simpele salade of wat sneetjes desembrood.
Meer groenterecepten:
- Dag bitterheid: deze gekarameliseerde witlof met guanciale en maple syrup lust iedereen
- Simpele traybake met lekker veel groente, halloumi en umamisaus
- Crispy bloemkool met miso-mayonaise uit de airfryer
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fgepofte-koolrabi-4.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fgepofte-koolrabi-5.jpg)