Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Knolselderijfrieten uit de oven van Janny van der Heijden

Janny van der Heijden weet wat lekker is. Ze is de ultieme culinaire kenner, die we vooral kennen van haar optreden als jurylid in Heel Holland Bakt. In haar nieuwe kookboek Ovengerechten deelt Janny 50 recepten die je klaarmaakt in de oven. Wij delen een briljant idee van Janny: maak knolselderijfrieten!

In haar boek Ovengerechten (50 zoete en hartige baksels) deelt Janny recepten die zowel goed te doen zijn, maar toch iets speciaals hebben. Van dubbelgebakken soufflé via mosselen uit de oven naar parmesan biscotti. Deze knolselderijfrieten zijn een makkelijk bijgerecht voor doordeweeks, of juist bij een etentje. En ze zijn natuurlijk heerlijk met zelfgemaakte mayonaise…

Frieten uit de oven

Janny: “Eigenlijk wordt knolselderij voornamelijk gebruikt in de erwtensoep. Een enkele enthousiasteling verwerkt knolselderij in een waldorfsalade of pureert het samen met aardappelen tot een aardappelselderijpuree (lekker met wild). Maar dan houdt het wel zo’n beetje op.

Knolselderij (rijk aan calcium) laat zich ook perfect verwerken tot frieten en om het ook nog gezond te houden, worden de repen niet gefrituurd, maar in de oven gebakken! Per portie bevatten ze daardoor maar zo’n 85 tot 90 calorieën.

Knolselderij verkleurt overigens snel. Besprenkel gesneden stukken om die reden met water of bewaar ze tot gebruik in water waaraan citroensap is toegevoegd.”

Knolselderij friet
Bron: Ovengerechten

Knolselderijfrieten uit de oven

Snijd bij de knollen van de boven- en onderkant een plak af. Zet de knollen op een snijplank en snijd de schil er met een scherp mes van boven naar beneden af. Snijd de knol vervolgens in dikke plakken en de plakken in dikke ‘frieten’.

Verhit de oven tot ongeveer 225 °C.

Breng een grote pan met water aan de kook en voeg (eventueel in etappes) de repen knolselderij hieraan toe. Kook de knolselderij­frieten ongeveer 2 minuten, neem ze met een schuimspaan uit het kokende water of giet ze door een vergiet af. Laat uitdampen en verdeel ze over een of twee ovenbakplaten.

Besprenkel rijkelijk met olie en bestrooi met zout en kerriepoeder naar smaak. Meng goed door elkaar zodat de selderijfrieten rondom met een dun laagje olie en specerijen bedekt zijn. Schuif de bakplaten in de hete oven en laat ze in circa 30 tot 35 minuten mooi goudbruin kleuren en gaar worden.

Ovengerechten – 50 zoete en hartige baksels – van Janny van der Heijden (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 20,- euro. 

Meer van Janny:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.