Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: knapperige aardappelschijfjes met knoflook en tijm

Gebakken, in een gratin of als puree: aardappels zijn toch wel een onmisbaar bijgerecht bij het kerstdiner. Maar zo mooi als deze knapperige aardappelschijfjes zag je ze nog niet eerder. Helemaal niet moeilijk om te maken, zeker niet als je je keukenmachine het snijwerk laat doen.

Deze knapperige aardappelschijfjes houden het midden tussen gebakken aardappeltjes en chips. Dat komt doordat ze zo mooi dun zijn en rechtop bakken in de oven.

Hoewel dit een relatief simpel recept is, heb je wel een béétje een lange adem voor nodig voor het schikken van de aardappelschijfjes. Maar hee: zie het als een meditatief momentje om bij te komen van eventuele kerststress. Muziekje erbij en gaan met die banaan.

En dus de tip der tips voor dit gerecht: gebruik een keukenmachine met opzetstuk voor het snijden van de aardappelschijfjes. Dat maakt het leven zó veel makkelijker. Het kan ook met een mandoline of met de hand. En mediteren maar weer…

Knapperige aardappelschijfjes voor kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Knapperige aardappelschijfjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de ovenschaal klaar en vet ‘m in met de boter.

Was de aardappelen goed. Wij laten de schil gewoon zitten (lekker juist!) en snijden de aardappels daarna met de keukenmachine tot plakjes van ongeveer 2 mm dik. Kijk of je de aardappels op de lange kant kan snijden, voor lange plakjes.

Doe de aardappelschijfjes in de grootste kom die je hebt.

Hak ondertussen de knoflook met 1 eetlepel van de verse tijm fijn in de keukenmachine. Meng met de olijfolie. Giet dit mengsel over de aardappelschijfjes en voeg flink wat zwarte peper en een goede snuf zout toe. Schep met je handen door elkaar.

Zet je favoriet kerstplaat op en schik de aardappelschijfjes rechtop in de ovenschaal. Druk ze niet te hard aan, want dan worden ze minder goed gaar. Losjes is hier het codewoord.

Bak de aardappelschijfjes in ongeveer een uur goudbruin en knapperig. Haal ze uit de oven en bestrooi de knapperige aardappelschijfjes met nog wat extra tijm en de Parmezaanse kaas.

Knapperige aardappelschijfjes voor kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy