Redactie
Redactie Lunch 25 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Klassiek recept voor New Yorkse bagels

Bagels: de overbekende broodjes die door Joodse immigranten vanuit Oost-Europa meegebracht werden naar New York. We kennen ze allemaal, maar zelf maken? Dat doet bijna niemand in Nederland. In het fijne kookboek New York, recepten uit de Big Apple vonden we echter een goed recept waarmee we het zelf eindelijk aandurven. Wie bakt er mee?

Het deeg

Meng de bloem, de gluten, de gist en het zout. Meng in een andere kom het water met de siroop of de suiker en de olie. Voeg daaraan het bloemmengsel toe en kneed minstens 10 minuten krachtig, tot je een glad en soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in tien gelijke porties en rol deze tot balletjes.

De voorbereiding

Druk de balletjes met je handpalm plat en rol dan van elk balletje een worst van 20-25 cm. Druk een van de twee uiteinden een beetje plat, breng de uiteinden naar elkaar toe en wikkel het platte uiteinde zorgvuldig om het andere uiteinde. Leg elke zo verkregen bagel afzonderlijk op een stuk bakpapier, zodat je ze gemakkelijker kunt verplaatsen. Bestrooi de bagels met bloem, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Het bakken

Verwarm de oven voor op 225 °C. Heb je een elektrische oven, zet dan 15 minuten voor je de bagels bakt een kom met water onder in de oven. Los het aardappelzetmeel op in 25 cl koud water en doe het samen met de rest van de ingrediënten voor de pocheervloeistof in een grote kookpan. Breng aan de kook en verlaag dan het vuur tot het water net aan de kook blijft. Dompel de bagels onder in de vloeistof. Draai ze na circa 1 minuut om en kook ze nog 30 seconden. Haal de bagels met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de nog vochtige bagels naar wens met zaadjes of iets anders. Schuif de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur tot 210 °C en bak de bagels 20 tot 25 minuten, tot ze mooi bruin zijn.

“New York, recepten uit de Big Apple” is voor € 24,95 te koop in de boekhandel en op Bol.com.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.