Exclude Facebook 19 dec 2014 Culy

Heerlijk kerstkoekjes bakken én versieren met royal icing

Heerlijke kerstkoekjes mét een mooie versiering van royal icing. Deze koekjes zijn ontzettend makkelijk te maken (de meeste ingrediënten heb je nog in je voorraadkast staan) en een heerlijke bezigheid. Daarnaast staan ze ook erg leuk door de mooie versieringen en decoraties.

Zie ook: essentiële tips bij het versieren van koekjes

De kerstkoekjes

Zeef de bloem samen met het bakpoeder en zout boven een kom. Mix in een keukenmachine of met een mixer de boter met de suiker totdat het een bleek en luchtig mengsel is. Meng er de eieren en de vanille door en voorzichtig het bloemmengsel.

Verdeel het deeg in twee delen en verpak in folie. Laat tenminste een uur rusten in de koelkast totdat het stevig is.

Verwarm je oven voor op 165 gram en haal één deel van het deeg uit de koelkast, laat tien minuutjes liggen op kamertemperatuur. Rol het deeg uit tot ongeveer 8 millimeter dik en gebruik indien nodig extra bloem om het deeg niet te laten plakken.

Steek of snijd uit het deeg verschillende vormen koekjes en leg ze gelijk op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg de bakplaat een kwartiertje in de vriezer zodat het deeg goed stevig wordt.

Bak de koekjes totdat de randjes goudbruin worden, dit duurt ongeveer 15-18 minuutjes. Draai de bakplaat zo nu en dan om. Laat de kerstkoekjes goed afkoelen.

De royal icing (glazuur):

Maak ondertussen het glazuur door in een superschone kom de eiwitten luchtig te kloppen. Voeg ondertussen voorzichtig de suiker toe in kleine delen. Klop het mengsel goed totdat alle suiker is opgenomen, de eiwitten helemaal stijf zijn en je de kom ondersteboven kan hangen zonder dat het eruit valt. Voeg eventueel een klein beetje water toe als je het glazuur te dik vindt.

Dikker glazuur is handig voor het precisiewerk en wat dunner voor bijvoorbeeld een basis. Verdeel eventueel het glazuur in meerdere delen en voeg de kleurstof(fen) toe. Versier de reeds afgekoelde koekjes en laat goed drogen.

kerstkoekjes

Een andere fijne techniek zie je in deze video:

Voor ongeveer 20 koekjes:

  • 450 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 225 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 400 gram kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 2 theelepels vanille extract
  • Koekvormpjes

Voor het glazuur (royal icing):

  • 450 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • Kleurstof
Reageer op artikel:
Heerlijk kerstkoekjes bakken én versieren met royal icing
Sluiten