Vergeet ijskoffie: dit Spaanse drankje is de nieuwe zomerhit
De lekkerste zomerdrankjes? Die vind je in landen waar ze doorgaans met hoge temperaturen te maken hebben. Dat geldt ook voor dit makkelijke drankje dat je met maar 3 ingrediënten en een blender kunt maken. Mexicaanse horchata con arroz: als een verkoelende fata morgana op een hete zomerdag.
Wat is horchata?
Horchata is een verkoelend melkachtig drankje, dat we ook in Nederland steeds vaker zien opduiken bij hippe hotspots.
Er zijn verschillende soorten horchata. In Spanje heb je het over een tijgenotenmelk, horchata de chufa. Die wordt gemaakt met tijgernoten, ook wel aardamandelen genoemd. Ze zijn in Nederland niet overal te verkrijgen – en best prijzig. Daarom kun je ook kiezen voor gewone amandelen, die een stuk goedkoper zijn.
Nóg goedkoper is de Mexicaanse variant van horchata. Want die maak je met rijst: horchata con arroz dus. Naast de zachte prijs, heeft deze variant sowieso onze voorkeur. De rijst maakt het drankje namelijk onwijs romig, maar het blijft verfrissend. Er staat bij ons daarom tijdens de zomer altijd een fles zelfgemaakte horchata in de koelkast!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F07%2FHorchata_3.jpg)
Horchata con arroz maken: recept
- Voeg de rijst toe aan een grote kom en was deze goed, tot het water niet meer troebel is. Was nog een laatste keer en voeg daarna 1 liter schoon water toe.
- Doe ook de kaneelstokken in de kom en laat de horchatamix minimaal 30 minuten weken. We kiezen zelf voor minimaal 8 uur, voor een betere smaak en textuur (zie kader).
- Verwijder de kaneelstokken, maar bewaar een klein stukje, ongeveer de helft van 1 kaneelstok. Voeg de rijst inclusief het water en het stukje kaneel toe aan een blender en mix tot de rijst goed is gemalen.
- Spoel ondertussen de kom schoon en zet een zeef klaar met een kaasdoek (of schone theedoek) erin. Giet de horchata in de kaasdoek en laat goed uitlekken, zodat je geen harde stukjes rijst hebt in het drankje.
- Doe de gecondenseerde melk bij de drank en meng goed. Giet het geheel in een fles en bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast. Schenk de horchata over ijsblokjes en maak af met kaneelpoeder. Zó lekker!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F07%2FHorchata_1.jpg)
Nog meer lekkere drankjes als het warm is:
- Surinaamse dawet (frisse kokosdrank met citroengras)
- Aardbeienmelk maken (een gezondere milkshake!)
- Een oldskool milkshake maken: net als in de film
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)