Redactie
Redactie Recepten 20 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gevlochten Nutella-brood met kaneel en hazelnoten

Dit gevlochten Nutella-brood is perfect voor op de Paastafel; heerlijk zoet en het ziet eruit als een feestje! Maak zelf het deeg zoals beschreven in het recept of ga voor de makkelijke weg en haal een blikje kant-en-klaar croissantdeeg

Tip: de kans is groot dat je handen onder de Nutella komen te zitten, dus een doekje bij de hand is geen overbodige luxe.

Begin met het deeg. Dit kan eventueel al een dag of avond van tevoren. Doe de 15 gram suiker bij het water met de gist in een grote kom. Laat ongeveer tien minuten staan totdat het begint te bubbelen. Doe er de helft van de bloem bij en meng met een vork. Voeg nu de resterende suiker toe en meng opnieuw.

Meng in een apart kommetje de olie met het halve ei en het zout. Voeg toe aan het bloemmengsel en meng goed. Voeg tot slot de rest van de bloem toe en kneed tot een glad, elastisch deeg. Gebruik hiervoor een standmixer met deeghaak of gewoon je handen.

Leg de deegbal in een met olie of boter ingevette kom, bedek met een schone theedoek en laat twee uur rijzen op een warme plek. Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge pan of in de oven. Maal fijn en meng met de kaneel.

Maak je het deeg een dag of nacht van tevoren? Laat het deeg dan de hele nacht in de koelkast rijzen. Zorg er daarna wel voor dat het op kamertemperatuur komt voordat je verder gaat met het recept.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 35 centimeter (zorg dat de lange kant horizontaal voor je ligt) en besmeer met de Nutella, maar laat ongeveer twee centimeter aan de randen vrij. Verdeel de hazelnoten met kaneel over de Nutella.

Nu begint het rollen. Begin helemaal rechts of links en rol beetje bij beetje het deeg op. Rol zo strak mogelijk en naar voren, zodat je een zo lang mogelijke deegsliert krijgt. Snijd met een scherp mes de zijkantjes eraf (deze kun je later meebakken als hapje voor de kok;)).

Leg de sliert op een met bakpapier bekleed bakblik en snijd in de lengte doormidden. Leg de open kanten naar boven en druk de twee bovenkantjes op elkaar. Begin voorzichtig met ‘vlechten’ door steeds rechter sliert over de linker te leggen. Druk ook de eindjes aan elkaar vast.

Leg de vlecht nu in een cirkel en leg de uiteinden op elkaar, zodat er een soort krans ontstaat. Laat 40 minuten rijzen en verwarm ondertussen je oven op 160 graden.

Bak de krans in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Begint het eerder al verbrand te ruiken? Bedek de krans dan met een beetje aluminiumfolie.

Check of het brood gaar is door voorzichtig op de onderkant te kloppen. Als het hol klinkt, is het deeg gaar. Laat ten minste een half uur afkoelen en serveer het liefst dezelfde dag nog.

gevlochten Nutella-brood

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.