Redactie
Redactie Dessertrecepten 11 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Goddelijke slagroomsoesjes met een krokant laagje

Soesjes zijn simpel, maar ook zó lekker. Op de Culy redactie worden regelmatig bakblikken vol gebakken en dan wel naar het klassieke recept van Cees Holtkamp. Hoe we het krokante laagje maken? Dát is het werk van de Amerikaanse patissier in Parijs, David Lebovitz

Op zijn blog beschrijft David dat je bij Franse patissiers altijd zo’n heerlijk krokant laagje op de soesjes krijgt, en omdat hij het niet kon weerstaan besloot hij zelf te experimenteren tot hij een perfect recept had gevonden. Dit noemt hij craquelin. 

*Tip: om de craquelin knapperig te houden, raden we je aan de soesjes pas op de dag zelf te bakken en te vullen. 

Verwarm je oven voor op 200 graden. Maak eerst de craquelin door de boter met de suiker romig te mixen. Zorg dat het goed gemengd is en voeg ook de bloem toe. Meng voorzichtig, eventueel met je handen, maar kneed niet te lang. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en leg ten minste een half uurtje in de vriezer of koelkast.

Breng het water met de melk, boter en een snufje zout aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een houten lepel tot je een egale massa hebt. Als het goed is wordt het deeg nu een soort gladde bal.

Zet de pan weer op het vuur en bak het deeg een paar minuutjes gaar. Doe je dit niet? Dan krijgen je soesjes een overheersende meelsmaak.

Bron: Flickr

Haal de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgende toe als de vorige volledig is opgenomen en blijf goed roeren met een houten lepel. Dit is een redelijk zwaar klusje waar de nodige spierballen zeker niet overbodig zijn! Blijf dus roeren tot het deeg weer helemaal egaal is.

Haal het deeg voor de craquelin uit de koelkast of vriezer. Doe het beslag in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine hoopjes. Duw eventueel met een natte vinger omhoog staande puntjes naar beneden.

Snijd met een koekjessteker, met een doorsnee die ongeveer even groot is als de soesjes, rondjes uit het craquelin-deeg en leg ze op de soesjes. Bak ze in 20-25 minuutjes gaar, maar check wel even of ze stevig genoeg zijn. Bak ze eventueel nog vijf minuutjes extra om ervoor te zorgen dat ze echt gaar zijn. Laat de soesjes afkoelen.

Klop de slagroom luchtig met de suiker en vul de afgekoelde soesjes met de room. Enjoy!

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.