Redactie
Redactie Koekjes 9 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Goddelijke kerstkransjes (en andere koekjes voor in de kerstboom)

We kennen allemaal de pakken kerstkransjes uit de super, maar er gaat niets boven zelfgemaakte koekjes. Met kerst geldt dit al helemaal, dus vandaag duiken we de keuken in!

Kransjes zijn natuurlijk rond, maar je kunt eigenlijk de meest uiteenlopende vormpjes gebruiken. Zolang ze maar in de boom kunnen hangen en goed smaken, zijn wij tevreden.

Klop de boter met de suiker luchtig. Meng er de twee eieren met het vanille-extract door, en meng in een andere kom de bloem met het zout en bakpoeder. Zeef het droge mengsel boven het ei-botermengsel en mix goed.

Verpak het deeg in vershoudfolie. Laat tenminste een twee rusten in de koelkast totdat het stevig is.

Verwarm je oven voor op 165 gram en het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot ongeveer tot net geen centimeter dik en gebruik indien nodig extra bloem om het deeg niet te laten plakken.

Steek of snijd uit het deeg vormpjes naar wens. Dit kunnen de bekende kransjes zijn, maar ook andere leuke vormpen van standaard koekvormpjes. Zorg er bij deze laatste voor dat je ook een gaatje maakt waar later een lintje door kan.

Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en leg deze een kwartiertje in de vriezer zodat het deeg goed stevig wordt. Hierdoor voorkom je dat de koekjes uitlopen in de oven en ze hun vorm goed behouden.

Voor kerstkransjes besmeer je het deeg met een los geklutst ei. Bestrooi vervolgens met amandelschaafsel en bak de koekjes totdat de randjes goudbruin worden, dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Draai de bakplaat zo nu en dan om. Laat de koekjes goed afkoelen.

Wil je de koekjes versieren met icing? Dat kan natuurlijk ook. Kijk dan hier voor ons uitgebreide artikel met tips en een goed recept voor royal icing. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.