Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Gegrilde witte asperges met venkel, boleten en bearnaisesaus

Het aspergeseizoen is geopend! Reden voor de telers van Vaneigenbodem.nl en de duurzame maaltijdbox De Krat om gezamenlijk een aspergekrat samen te stellen. Met niet alleen het piepend verse witte goud, maar ook inspiratie om te koken met asperges.

Hugo Kennis (die je ook wel kent van De Worsten van Babel) ontwikkelde voor hen een aspergemenu, bestaande uit drie vegetarische gerechten met asperges. Met de inhoud van de aspergekrat zet je ze thuis zelf op tafel.

Culy maakte alvast het lekkere recept voor gegrilde asperges met venkel, boleten en bearnaisesaus. Simpel, snel en weer eens een beetje anders dan anders. Het smaakte zó naar meer, dat we het recept nu met je delen. We pasten het een beetje aan zodat je het ook zonder de aspergekrat kunt maken.

Witte asperges kopen: tips & tricks (waar moet je op letten?)

Gegrilde witte asperges
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gegrilde witte asperges

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Snijd de ongeschilde krieltjes in vieren en leg ze op de bakplaat. Snij de bovenkant van de venkel eraf maar bewaar de groene topjes. Halveer de venkel en snijd deze in plakken. Leg de venkel op de bakplaat bij de krieltjes. Een beetje zout, peper en scheutje olijfolie. Hussel het door elkaar. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven, circa 30 minuten.

2. Pak een grillplan of grillplaat en laat deze heet worden. Snijd de boleet in mooie dunne plakken. Snijd vervolgens de asperges in dunne lange plakken. Verdeel wat olijfolie over de boleet en de asperge en een klein snufje zout en peper. Grill de asperge slierten en boleet circa 2 minuten aan elke kant of tot ze mooie grillstrepen hebben.

3. Zet 75 gram boter op het vuur. Giet 25 ml witte wijn azijn in een staafmixbeker. Scheid het ei en voeg de eidooier toe aan de beker tezamen met wat peper en zout. Voeg de blaadjes van 1 takje dragon toe. Klop het geheel met een staafmixer schuimig. Wanneer de boter gesmolten is, uit laten bruisen en boter niet bruin laten worden. Wanneer het uit gebruist is, haal je de eiwitvlokken met een lepel eruit. Voeg de gesmolten boter toe aan de beker en gebruik nog een keer de staafmixer om het geheel te kloppen. Giet het gehele mengsel in een pan en klop het nog één minuutje op het vuur met een garde.

4. Pak een bord. Verdeel de venkel en de krieltjes op het bord. Verdeel de saus eroverheen. Leg ook de gegrilde witte asperges en boleet op het bord. Garneer met de topjes venkel, paar blaadjes dragon en wat fijn gesneden bieslook.

Bestel de aspergekrat!

De aspergekrat is te bestellen t/m 26 april tot 9:00 uur via www.dekrat.nl/aspergekrat. Naast ingrediënten voor het aspergemenu (drie gangen) krijg je ook de verse boodschappen voor nog twee verrassende avondmaaltijden.

Gegrilde witte asperges
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer recepten met witte asperges:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.