Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie vandaag
Leestijd: 3 minuten

Dit is de garnalenragout met champagne die ik ieder jaar tijdens kerst op tafel zet (en jij straks ook)

Een garnalen ragout in zo’n knapperig ragoutbakje voelt een beetje als oud-hollandse hotelklassieker, maar in dit geval met een feestelijk randje. Hollandse garnalen zijn al waanzinnig lekker van zichzelf, maar in dit recept krijgen ze extra aandacht door eerst een eigen bouillon te trekken van de koppen. Niks ingewikkeld, wel veel meer smaak.

Garnalenragout met maximale smaak

En nee, de champagne in deze garnalen ragout is géén truc om chic te doen; hij geeft echt een frisse, lichte toon aan de romige saus.

Samen met de zelfgetrokken garnalenbouillon, verse peterselie en dille krijg je een vulling die vol en zacht is, maar niet zwaar. Precies wat je wilt als voorgerecht tijdens de feestdagen.

Wat deze garnalen ragout zo lekker maakt, is de combinatie van simpele techniek en goede ingrediënten: een lekkere roux, tijd nemen voor de bouillon (al is deze verrassend snel klaar) en de garnalen er pas op het laatst doorheen roeren, zodat ze mals blijven.

Serveer in warme ragoutbakjes en top af met extra Hollandse garnalen. Meer hoeft het niet te zijn.

garnalen ragout / garnalenragout met champagne
Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze garnalen ragout met champagne

  1. Begin met de garnalenbouillon. Snipper de sjalot. Verhit een klein klontje roomboter in een hoge pan op middelhoog vuur en bak de sjalot glazig.
  2. Voeg de Hollandse garnalenkoppen toe en bak ze ongeveer 5 minuten op hoog vuur mee terwijl je continu roert.
  3. Schenk een scheutje champagne in de pan en laat ongeveer 1 minuut meekoken, tot de alcohol grotendeels is verdampt.
  4. Voeg koud water toe tot de garnalenkoppen nét onder staan, dit is ongeveer 1 liter. Breng aan de kook, draai het vuur dan laag, leg het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes trekken.
  5. Giet de bouillon daarna door een zeef en vang het vocht op. Druk de koppen uit in de zeef voor extra smaak. Meet 500 milliliter van de bouillon af voor de garnalen ragout. De rest kun je invriezen voor later.
  6. Snijd voor de garnalenragout de peterselie en dille fijn.
  7. Smelt de 80 gram roomboter in een schone pan op middellaag vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door tot er een dikke, gladde pasta ontstaat. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes meebakken. Blijf roeren tot het naar koekjes begint te ruiken, dan is de bloem gaar.
  8. Voeg nu in delen de 500 milliliter garnalenbouillon toe terwijl je blijft roeren, tot er een gladde, gebonden saus ontstaat.
  9. Schenk de 100 milliliter champagne erbij, roer door en breng het geheel kort aan de kook. Draai vervolgens het vuur uit.
  10. Roer de slagroom door de saus en breng op smaak met zout, witte peper en de theelepel mosterd. Proef en pas eventueel de kruiding aan.
  11. Roer de gehakte peterselie en dille door de saus. Voeg daarna de 200 gram Hollandse garnalen toe en roer ze voorzichtig door de warme ragout. Zet de pan niet meer vol op het vuur, zo blijven de garnalen mals.
  12. Verwarm de ragoutbakjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven.
  13. Vul de warme ragoutbakjes royaal met de garnalen ragout. Top elk bakje af met extra Hollandse garnalen en wat extra dille. Serveer direct.
garnalen ragout / garnalenragout met champagne
Melvin Sturm voor Culy

De lekkerste recepten voor Kerst 2025:

  1. Dit is een garnalencocktail waar iedereen van houdt, maar dan met een twist
  2. Favoriet voor de vega’s: biet wellington met glühweinjus 
  3. De állerbeste carpaccio met balsamicoglaze mag absoluut niet ontbreken
  4. Makkelijker én feestelijker wordt het niet met deze witte chocolademousee met honeycomb
  5. Cheers! Deze makkelijke amaretto-cocktail wil je tijdens Kerst

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.