Eén hap van deze Japanse sandwiches met room en aardbeien en je snapt waarom ze trending zijn
Waar wij het puddingbroodje hebben, hebben de Japanners de ‘fruit sando’. Deze sandwiches gevuld met een dikke laag room en fruit zijn in Japan in elke buurtsuper te koop. En ook in ons eigen land zien we ze steeds vaker opduiken bij trendy Aziatische hotspots, dikwijls naast de bubble tea en mochi. Ze zelf maken is een leuk klusje en we weten zeker dat je heel wat mensen happy maakt met deze schattige snack.
Hoewel, snack: is het eigenlijk een snack, een lunchgerecht of meer een dessert? Alledrie! In 7-Eleven winkels in Japan (zeg maar de Japanse AH to Go, waarvan veel filialen 24 uur per dag geopend zijn) worden ze de hele dag door verkocht, onder de naam furutsu sando. Oftewel: Japanse fruit sando’s.
Wat is een fruit sando?
Ze zijn al jaren een geliefde snack in Japan en andere Aziatische landen. Ze liggen er tussen die andere populaire Japanse broodjes, zoals de Egg sando en de katsu sando.
Deze sandwiches van melkbrood, opgeklopte slagroom en fruit zijn te koop in de supermarkt en bij fruitkraampjes. Maar deze kawaii broodjes kun je ook zelf maken. We laten je zien hoe het moet.
Wat heb je nodig?
Deze Japanse sandwiches maak je met shokupan, een Japans melkbrood dat – ondanks dat het een aardige foodtrend is – helaas niet goed te verkrijgen is in Nederland. Je kunt ervoor kiezen om shokupan zelf te maken. Maar je kunt het ook vervangen door een ander melkbrood als brioche. Uiteraard kun je ook wit casinobrood uit de supermarkt gebruiken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F07%2Ffruit_sando_staand.jpg)
Zo maak je fruit sando met aardbei
- Klop als eerst de slagroom op met de poedersuiker en het vanille-extract. Zet in de koelkast terwijl je de aardbeien bereidt.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Snijd vervolgens een driehoekje uit de bovenkant van de aardbei. Hierdoor creëer je een hartvormige aardbei zodra je de fruit sando doormidden snijdt. Naast aardbei kun je jouw favoriete (seizoens)fruit gebruiken, zoals kiwi, mandarijn en mango.
- Pak er een snee brood bij. Smeer er 1/3 van de slagroom op en verspreid goed. Leg de aardbeien diagonaal op de slagroom. Zorg dat het gat van de aardbei wijst naar de zijkant, anders zul je geen hartvormige aardbei te zien krijgen wanneer je de sandwich doormidden snijdt. Onthoud goed waar je de aardbeien hebt neergelegd, zodat je later weet waar je de fruit sando doormidden moet snijden. Vul de gaten tussen het fruit met meer slagroom en bedek daarna het fruit met de slagroom tot je het fruit niet meer kunt zien. Smeer vervolgens de overgebleven slagroom op het andere sneetje brood.
- Druk de sandwich goed samen. Vouw het broodje in plasticfolie en teken met een markeerstift een lijn, zodat je niet vergeet op welke plek je het brood moet snijden.
- Laat de fruit sando minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Je kunt ook iets zwaars op de broodjes leggen om ze nog meer op elkaar te drukken.
- Verwijder het plasticfolie. Snijd de korsten van het brood af. Maak het mes schoon en snijd de sando doormidden. Mooi hè? Serveer de fruit sando meteen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F07%2Ffruit_sando_liggend.jpg)
Nog meer sando’s
- Hippe egg sando (broodje eiersalade 2.0)
- Katsu sando (Japanse sandwich met krokant varkensvlees)
- Broodje ribeye bulgogi (zoals bij Chun Café)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)