Redactie
Redactie Inspiratie 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Getest: wat is de lekkerste erwtensoep uit de supermarkt?

Het kan nog nét met die erwtensoep. Tenminste: als je vindt dat erwtensoep iets is dat pertinent in de winter gegeten dient te worden. Want misschien is snert wel te lekker om alleen maar voor de koude wintermaanden te bewaren. Weten welke supermarktsoep de lekkerste is, is in ieder geval van alle tijden. Daarom de test: wat is de lekkerste erwtensoep van de super?

Erwtensoep uit blik

Het waren de heren Joris Bijdendijk en Samuel Levie die ons hart deze winter sneller hebben doen kloppen van een blik erwtensoep. Met hun SNERT hadden ze een duidelijke missie: soep uit blik weer hip maken.

Het resulteerde in een eigen erwtensoep uit blik gemaakt van spliterwten, veel blad- en knolselderij, wortel, pastinaak en de rookworst van Brandt & Levie. En dat allemaal verpakt met een hip etiket in de stijl van Warhol.

Er volgde ook een snertbar en een lijn met t-shirts, truien, mutsen en een kookboek. Bovendien deden veel snertliefhebbers op 1 januari van dit jaar geheel corona-proof een nieuwjaarsduik in eigen badkuip met een blik warme snert.

Samuel Levie geeft je een masterclass erwtensoep maken

Snert

Hip of niet, erwtensoep is natuurlijk net zo onlosmakelijk met Nederland verbonden als de stamppot of de kroket. De bijnaam snert kreeg het woord in 1768 vanuit het Fries. Er wordt gedacht dat het afstemt van het Friese woord ‘sneirts’, wat zoiets als ‘in één slok’ betekent. En ja: erwtensoep en een borreltje, wij vinden dit wel een gouden opwarm-duo.

Weten wat de lekkerste erwtensoep uit de supermarkt is? In deze test onderwierpen we de soepen van 7 grote supermarkten aan de test. Die van Albert Heijn en Dirk/Dekamarkt-huismerk haalden de top 5 helaas niet.

De lekkerste erwtensoep uit de supermarkt

Deze vijf scoorden wel een plek in de top 5:

5e plek: de erwtensoep van Jumbo.

“De smaak is oké, hij is zeker niet vies.”

“Ik heb wel de neiging om er Maggi bij te gooien”, merkte een collega op.

€ 1,03 per 800 ml

4e plek: de erwtensoep van Struik.

“Hij oogt erg fraai.”

“Eet makkelijk weg.”

“Andere smaak, maar erg lekker.”

€ 1,99 per 800 ml

3e plek: G’Woon, het huismerk van onder meer Vomar en Coop.

Deze werd vooral geroemd om de vele groenten in de erwtensoep.

“Dit is een lekkere snert.”

“Best goed eigenlijk.”

€ 1,03 per 800 ml

2e plek: Kania (huismerk van Lidl)

“Er zit veel worst in en je kunt de doperwtjes onderscheiden.” Ook al vormen spliterwten natuurlijk de basis van erwtensoep.

€ 1,03 per 800 ml

1e plek: Unox

Denk je aan erwtensoep, dan denk je aan… Unox! En dat blijkt dan ook toch maar weer de winnaar. “Erg lekker en stevig.”

Een enkeling vond hem wel heel stevig: “Bijna een stamppot.” Maar ja: een écht goede erwtensoep hoort dan ook zo stevig te zijn dat je lepel er rechtop in blijft staan. Was getekend, Johannes van Dam.

€ 2,55 per 800 ml

Zomerse erwtensoep met kokos

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.