Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen erwtensoep en snert?

Wikkel jezelf in een dekentje, hijs je in een paar geitenwollensokken en steek de kaarsen aan, want een kom dampende erwtensoep eten we alleen bij snertweer. Of eten we snert bij erwtenweer? Tsja, hoe zit het eigenlijk met deze stevige (lepel rechtop graag) oer-Hollandse soep en zijn benamingen. Wat is het verschil tussen erwtensoep en snert?

Zijn erwtensoep en snert hetzelfde?

Dit kwam als een verrassing, ja ook voor ons, maar het is dus niet één en dezelfde soep.

Laten we eerst erwtensoep onder de loep leggen. Traditionele erwtensoep moet lekker dik zijn, het liefst met verse rookworst en verschillende groenten zoals wortel, prei en knolselderij. Het is geen moeilijke soep, maar je hebt wel even de tijd nodig. Begin bij de basis: trek een stevige bouillon van uien(schillen), prei en varkenspoten. Kruiden en specerijen zoals kruidnagel, nootmuskaat, takjes bladselderij (belangrijk ingrediënt), tijm en laurier geven de bouillon nog meer diepte. 

Als de bouillon is getrokken, voeg je spliterwten toe, want alleen dan wordt het een erwtensoep. Ook de rookworst en de groenten gaan erbij, laat ze niet te lang meekoken anders verliezen ze hun bite, zo tipt Samuel Levie in een masterclass erwtensoep maken.

Hoe verser de ingrediënten, hoe lekkerder de erwtensoep uiteindelijk wordt. De spliterwten worden tijdens het koken superzacht, je hebt dus geen blender of staafmixer nodig. Serveer je de soep, dan hoort daar traditioneel roggebrood bij, katenspek en een lik mosterd. 

Gezonde erwtensoep met kip

Naar recept: Gezonde erwtensoep met kip

Snert

In de bereiding van snert en erwtensoep zit nauwelijks verschil, beide soepen worden gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Hoewel ook die ingrediënten niet per se zijn uitgesloten voor enkel snert. Het ware verschil is veel subtieler: erwtensoep mag officieel pas snert heten als de soep minimaal één dag heeft gestaan.

De gelatine die in het bot zit, maakt de soep geleidelijk dikker en daarmee volgens veel fijnproevers lekkerder. De oorsprong van de benaming is Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord ‘sneirts’, wat zoiets betekent als ‘in één teug.’ Gezien de heerlijke smaak van deze Hollandse dahl -als we ‘m zo mogen noemen- kunnen we ons bij Culy uitstekend vinden in die omschrijving. Doe ons maar een kom dikke snert!

Wat is lekkerder?

Het zou ons niets verbazen als hier de nodige soeplepelgevechten over gevoerd zijn. De meningen zijn hier dan ook over verdeeld. Team snert zweert bij de dikte van de soep en beweert dat de smaak beter is. Terwijl team erwtensoep dat nachtje extra onnodig vindt en de soep direct dezelfde dag oplepelt. Welk team ben jij?

Culy Homemade: frisse erwtensoep met een Aziatische twist

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.