Een kwarktaart als ontbijt? Jelmer de Boer speelt het klaar

Culy 25 feb 2015 Dessertrecepten

Sportfanaat én foodie Jelmer de Boer (zijn eetdagboek op Culy was een grandioos succes) houdt van taart, eet graag eiwitten (het blijft een sporter, hè) en heeft een voorliefde voor ontbijten als een keizer.

Als je die drie ingrediënten in de mix gooit, krijg je als resultaat het recept voor een eiwitrijke én vezelrijke kwarktaart die je als ontbijt kunt eten. Kortom: een bak kwark met granen in een taartpunt. Hij bedacht de taart samen met zijn sportcoach Paul Bosma.

Jelmer: “We zijn beiden nogal moe van alle zuivel = de duivel en brood = de dood posts en daarom maken we een bodem van roggebrood en dadels en een vulling van magere kwark (met zoetstoffen = niet eng) en bosbessentopping.”

Voedingswaarden

Nu zijn wij bij Culy niet zo van de exacte voedingswaarden en andere cijfertjes bij de recepten (daarom vermelden we bijvoorbeeld geen calorieën), behalve dan ‘200 gram roomboter’. Maar speciaal voor Jelmer en voor alle sporty culy’s maken we eenmalig een uitzondering: één punt van deze taart bevat 235 kcal, 5 gram vet, 22 gram koolhydraten, 5 gram vezels en 19 gram eiwit. Doe er je voordeel mee.

Zo maak je de taart:

Maak het roggebrood in een keukenmachine fijn. Snijd de dadels in kleine stukken en voeg ze toe aan het roggebrood. Voeg ook de boter (gesmolten) toe en meng door.

Bekleed een springvorm met bakpapier en spreid het mengsel uit. Doe de bodem in de koelkast. Week ondertussen twaalf gelatineblaadjes in koud water. Meng de kwark, roomkaas en eiwitpoeder met een staafmixer.

Doe de bosbessen in een keukenmachine en maal ze fijn. Verhit de bosbessen kort in een pannetje en neem het mengsel van het vuur zodra het kookt. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg het toe aan het bosbessenmengsel. Voeg het bosbessenmengsel toe aan het kwarkmengsel en roer goed door.

Giet het kwarkmengsel op de bodem en laat het tenminste drie uur opstijven in de koelkast. Serveren en niet direct alles opeten.

En nee, je hoeft heus niet iedere dag hiermee te ontbijten. Maar in theorie zou het kunnen!

IMG_3145

Voor 8 punten taart:

  • 900 gram Optimel Griekse Stijl Kers (of een andere soort kwark)
  • 200 gram light roomkaas (bv. van Linessa)
  • 100 gram Medjoul dadels
  • 60 gram Whey eiwitpoeder (bv. van Joylent)
  • 250 gram bosbessen (uit de vriezer)
  • 32 gram roomboter
  • 12 plakjes gelatine (20 gram)
  • 200 gram Fries roggebrood

En verder nodig:

  • Keukenmachine
  • Staafmixer
  • Springvorm ø 24 cm
Reageer op artikel:
Een kwarktaart als ontbijt? Jelmer de Boer speelt het klaar
Sluiten