Redactie
Redactie Dessertrecepten 1 sep 2012
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: zelf limoncello maken

Een nieuwe rubriek op Culy: Culy Italia. Hiervoor schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Afgelopen woensdag vierde ik op mijn blog Ciao Tutti het feit dat ik de duizendste blog over Italië had geschreven. Een kleine mijlpaal, die ik vierde met 250 cose di cuore, dingen die tijdens het schrijven van die duizend stukjes een (nog dieper) plekje in mijn hart hebben gekregen. De lekkerste gerechten, de mooiste momenten, de meest bijzondere verhalen, de meest inspirerende plekken. Je vindt al deze 250 fijne Italiaanse dingen op de site, maar speciaal voor de Culy-lezers licht ik er vandaag eentje uit waarmee je het zomergevoel nog lekker lang vast kunt houden.

Limoncello is namelijk een drankje dat je direct in Italiaanse sferen brengt. Vrienden die net vakantie hebben gevierd aan de Amalfikust hebben gelukkig net weer een voorraadje voor me meegenomen, want zelf maken is nog zo gemakkelijk niet. Voor wie het toch wil proberen, volgt hier het recept uit het boek Napels proeven, met als resultaat de échte limoncello zoals die langs de Amalfikust gemaakt en gedronken wordt!

1001004008563540

Kijk bovenaan voor de ingrediënten

Haal met een dunschiller voorzichtig de zeste van de citroenen. Let erop dat je zo weinig mogelijk wit wegsnijdt (het wit van de citroen maakt bereidingen onaangenaam bitter). Laat de zeste minstens 1 maand (3 maanden is nog beter!) weken in de alcohol. Roer het mengsel elke dag even goed door.

Bereid nu een lichte stroop: voeg de suiker toe aan het water en breng dit mengsel gedurende 5 minuten aan de kook. Laat de stroop afkoelen. Zeef ondertussen het aftreksel van citroen en alcohol met behulp van een zeer fijne puntzeef. Verwijder de zeste en alle vaste deeltjes.

Neem een kortfles en meng hierin zorgvuldig de stroop met het gezeefde aftreksel. Pas dan krijgt de doorzichtige alcohol zijn typische, opaalachtige glans. Doe het mengsel in een fles en laat het minstens een week rusten.

Bewaar altijd een fles in de diepvries. Zo heb je permanent een bijna bevroren limoncello in voorraad, want dat is nog altijd de beste manier om het drankje te drinken.

Aangezien de citroenen vrij lang moeten weken in de alcohol kun je nog tot ver in de herfst terugdenken aan en genieten van de Italiaanse zomer ;-)

Vanaf vandaag krijgen jullie wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.