Redactie
Redactie Inspiratie 17 aug 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: borrelhapjes op z’n Venetiaans

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

In Venetië bestel je geen glas koele, witte wijn, daar bestel je un’ombra – ‘een schaduw’. Deze benaming voor een witte wijn stamt uit de tijd dat de enorme vaten witte wijn koel werden gehouden in de schaduw van de klokkentoren op het San Marco-plein.

Aangezien er nog geen koelsysteem bestond, bedachten de Venetianen een vernuftige oplossing: de schaduw die de campanile over het plein wierp, was groot genoeg om een flink aantal vaten uit de felle zon te houden. Het enige nadeel was dat de vaten met het draaien van de zon steeds verschoven moesten worden. Een dorstig werkje, dat de mannen die de vaten moesten draaien vaak naar een koel glas wijn liet grijpen…

LES0005LES0007

Cicchetti

In de vele bàcari of cicchetterie (kleine wijnbarretjes) die Venetië rijk is, gaat un’ombra vergezeld van een keur aan lekkere hapjes. Op de toonbank of in de vitrine staat een keur aan lekkernijen uitgestald. Een soort tapas dus, maar dan 100% Venetiaans. Hoe het werkt? Je bestelt een glas witte wijn (of een ander drankje natuurlijk) en stelt een bordje met hapjes samen. Baccalà mantecato, sarde in saor, inktvisjes, sint-jakobsschelpen, grote witte bonen, frittata, polpette, garnalen, bruschette, vijgen…

Vooral de eerste twee gerechten zijn echt Venetiaans. Voor baccalà mantecato wordt gezouten en gedroogde kabeljauw gekookt en samen met olijfolie, een beetje melk en peterselie tot een dikke crème geroerd. In de cicchetterie wordt het vaak geserveerd op gefrituurde polenta of op crostini. De sarde in saor zijn sardientjes die eerst worden gebakken en dan worden ingelegd in een zoetzure saus van uitjes, azijn, pijnboompitten en rozijnen.

Bron: Pabo76

Nadat je je keuze hebt gemaakt, neem je je bordje en glas mee naar buiten. De meeste wijnbarretjes zijn namelijk veel te klein voor de toestroom van alle Venetianen die aan het begin van de avond even aanwippen voor een hapje en een drankje. Doe net als zij en stal je aanwinsten op een stukje brugleuning uit, om in echt Venetiaanse sferen te genieten van de lekkerste gerechtjes.

Vijf van onze favoriete cicchetterie in Venetië:

*Cantinone già Schiavi, bij de Ponte San Trovarso in de wijk Dorsoduro (nummer 992)

*Enobar MaiTardi, aan het Campiello Corner in de wijk Cannaregio (nummer 5600)

*Da Fiore, aan de Calle delle Botteghe in de wijk San Marco (nummer 3461)

*Cantina Vecia Carbonera, bij de Ponte Sant’Antonio aan de Strada Nuova in de wijk in Cannaregio (nummer 2329)

*All’Arco, aan de Calle Arco in de wijk San Polo (nummer 436) – let wel: All’Arco is alleen geopend tijdens de lunch. Maar ook dan smaken de cicchetti meer dan goed!

Let op: in Venetië zijn niet de straten genummerd maar de wijken!

TIP! Een bezoek aan een cicchetteria of bàcaro ook een goedkoop alternatief voor het avondeten. Voor zo’n twintig euro per persoon bestel je twee ombre en een uitgebreide selectie hapjes. Tel daar de sfeer van een Venetiaanse wijnbar bij op en je hebt een onvergetelijke avond!

LES0002

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.