Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten Bijgewerkt: 16 jun 2025
Leestijd: 2 minuten

Zoete geroosterde tomaten uit de oven (voor de lekkerste tomatentoast ooit!)

Deze geroosterde tomaten komen heerlijk zoet de oven uit. Schik ze in een groot bakblik met knoflook en tijm ertussen, schuif ze de oven in en even later heb je de lekkerste tomaten. Als je dit op een goed stuk toast smeert, weet je niet wat je proeft…

Zeker in de zomer kunnen we ongelofelijke trek hebben in de zoete smaak van geroosterde tomaten. En met dit recept maak je ze in een handomdraai. Ze gaan gewoon hup, met steeltjes en al de oven in (heb je trouwens weleens aan de steeltjes geroken? Verslavend lekker, die geur).

Smeer de zoete tomaten daarna op een stuk toast. Wrijf er eerst overheen met de geroosterde knoflook en smeer de geroosterde tomaten met een mes over het brood. Nog een lik van de beste olijfolie die je hebt eroverheen, wat grof zeezout en je hebt iets wat lijkt op pan con tomate. Maar dan stiekem nog lekkerder. Niet aan de Spanjaarden vertellen…

Pan con tomate: thuis maken nƩt zoals op vakantie

geroosterde tomaten uit de oven
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze geroosterde tomaten uit de oven

  1. Zet een groot bakblik klaar en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Halveer de grote tomaten horizontaal en leg ze met de snijkant naar boven in het bakblik. Leg de gehalveerde bollen knoflook ertussen en de kleinere tomaatjes. Schik de takjes tijm ertussen en bestrooi de tomaten met de suiker. Besprenkel alles met een lekkere sloot olijfolie en zout en peper.
  3. Zet de tomaten ongeveer 40 tot 45 minuten in de oven, tot ze mooi zacht zijn.
  4. Eet ze op een stuk toast, met nog wat olijfolie en grof zeezout. Of pureer ze in de blender voor een goddelijke tomatensaus voor bij de pasta.
toast tomaten over / toast met geroosterde tomaten / gekonfijte tomaten / tomatenpuree
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer recepten om tomaten mee op te maken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy šŸŽ„

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.