Redactie
Redactie Dessertrecepten 12 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Zoete zaterdag: meringuerol met zomerfruit

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de komende zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: een meringuerol met zomerfruit.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een diepe bakplaat van 25×35 centimeter met bakpapier. Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije kom en klop deze stijf op. Voeg zodra de eiwitten schuimig beginnen te worden, lepel voor lepel de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en er geen suikerkorrels meer in de meringue te voelen zijn.

Klop als laatste de maïzena door het opgeklopte eiwit. Verdeel het eiwit over de bakplaat en strijk dit glad. Bak de meringue 18-23 minuten, tot deze lichtbruin is. Laat de plak vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Keer de meringue om op een nieuw stuk bakpapier en verwijder voorzichtig het oude bakpapier aan de bovenkant.

Klop de slagroom stijf met de 30 gram suiker, voeg er eventueel een zakje slagroomversteviger toe. Bestrijk de plak met de slagroom, maar laat hierbij een stuk van ongeveer 5 centimeter aan de korte kant onbedekt.

Verdeel het zomerfruit over de slagroom en rol de plak op vanaf de korte zijde, beginnend bij de kant met de vulling. Zorg dat de naad van de meringuerol aan de onderkant zit en bestuif de rol licht met poedersuiker.

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Beeld: Harold Pereira

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.