Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 5 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Zuid-Afrikaanse melktaart

De Zuid-Afrikanen zijn zó dol op hun melktaart (of melktert, op z’n Afrikaans) dat ze ieder jaar (op 27 februari) nationale melktert-dag vieren. Snappen wij waarom? Ja, ja en ja. En wanneer je de met banketbakkersroom gevulde boterkorst proeft, snap jij dat ook. Want o jongens, wat is dit lekker.

In Zuid-Afrika bestaan er verschillende versies van melktaart (of melktert, op z’n Afrikaans). In sommige recepten wordt de vulling meegebakken, in andere versies stijft ‘ie op in de koelkast. Wij kiezen voor die laatste versie. Houd er dus rekening mee dat de taart 4 uur, maar liefst een nachtje in de koelkast moet opstijven.

Zuid-Afrikaanse melktaart
Bron: s Winnie Verswijvel voor Culy

Zuid-Afrikaanse melktaart

Voor de bodem:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een taartvorm grondig in met boter.

Doe alle ingrediënten behalve het ijswater in een keukenmachine en pulseer ongeveer 10 keer. Voeg er nu twee theelepeltjes ijswater aan toe en pulseer nog eens 10 keer. Voeg de andere theelepeltjes ijswater toe en blijf pulseren tot het deeg samenklontert tot een bal.

Transporteer de bal naar een ingevette taartvorm en duw gelijkmatig plat. Dit is handwerk! Probeer het deeg zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Ter afwerking kun je het deeg straktrekken met de achterkant van een eetlepel. Overtollige restjes deeg kun je wegsnijden met een mesje.

Heb je tijd? Vries het deeg dan 30 minuten in. Zo niet, dan kun je deze stap overslaan.

Bedek het deeg met een vel aluminiumfolie (ook over de randen) en verdeel er de bakbonen over. Zet het deeg gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Zuid-Afrikaanse melktaart
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Voor de vulling:

Verwarm de melk, room, vanille, amandelextract en nootmuskaat in een kookpan op medium vuur.

Doe de eidooiers, suiker, maïzena, bloem en eventueel zout (alleen als je ongezouten boter gebruikt) in een mengkom en meng met een garde.

Is de melkoplossing warm (dat wil zeggen: niet kokend, maar wel dampend)? Voeg dan 2 soeplepels van de hete melk toe aan de mengkom en roer goed.

Giet nu de inhoud van de mengkom in de kookpan en kook op medium vuur totdat het mengsel de dikte van pudding krijgt. Blijf hiervoor continu roeren met een garde. Na minstens 3 minuten zal een dikke, gladde massa ontstaan.

Haal van het vuur en roer er de stukjes boter door. Stort de vulling op de taartbodem en strijk glad met een spatel.

Zet minstens 4 uur, maar het liefst een nachtje in de koelkast.

Zeef vlak voor serveren een laag kaneel over de taart.

Zuid-Afrikaanse melktaart
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.