Culy Homemade: gebakken citroenpuddinkjes

Dit recept voor gebakken citroenpuddinkjes is een oldie but goodie van een van onze favoriete culinaire helden: Donna Hay. Hét magische ingrediënt dat deze citroenpuddinkjes zo lekker maakt is… een héle citroen. Met schil en al.

Je draait deze gebakken citroenpuddinkjes in een wip in elkaar, met behulp van je keukenmachine. Alle ingrediënten erin (en dus ook die hele citroen), draaien en hup, de ovenschaaltjes in. Een snel en makkelijk dessert dus. En vooral: lékker!

De consistentie houdt een beetje het midden tussen custard en lemon curd. Lekker fris en extra zalig met een bolletje vanille-ijs.

gebakken citroenpuddinkjes

Zo maak je deze gebakken citroenpuddinkjes

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snijd de citroen in 8 parten en verwijder eventuele pitjes. Doe de stukken in een keukenmachine, samen met de suiker. Mix tot een gladde massa.

Voeg de eidooiers, room, boter en maizena toe en mix nog een keer goed door tot je een glad ‘beslagje hebt’.

Vet de ovenschaaltjes in met een beetje boter en schenk het mengsel in de schaaltjes. Doe dat niet helemaal tot de rand, maar laat zeker nog een centimeter vrij aan de bovenkant. Anders zullen de schaaltjes overstromen.

Zet de schaaltjes voorzichtig in de voorverwarmde oven en bak ze 20 tot 30 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en de citroenpuddinkjes moeten een klein beetje gestold zijn.

Eet ze warm of koud, eventueel met een bolletje vanille-ijs.

citroenpudding

Voor 4 personen:

  • 1 citroen (liefst biologisch en onbespoten)
  • 330 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram boter, gesmolten + extra voor het invetten
  • 3 eidooiers
  • 180 ml room
  • 2 eetlepels maizena
  • Vanille-ijs, voor erbij (optioneel)
  • Verder nog nodig: 4 hittebestendige schaaltjes (van 250 ml)
Reageer op artikel:
Culy Homemade: gebakken citroenpuddinkjes
Sluiten