Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 7 jul 2025
Leestijd: 2 minuten

Crispy rijst-salade met gebakken paddenstoelen en romige pindasaus

Zodra je deze salade proeft, snap je het meteen: dit is zo’n gerecht dat zó goed is dat je ‘m het liefst iedere week op tafel zet. Crispy rijst, pittige paddenstoelen, verse groenten en een romige pindasaus maken dit tot een maaltijd die voelt als comfortfood, maar dan voedzaam en licht.

De salade zit bomvol smaak en structuur: de crunch van de ovengebakken rijst, het hartige van de Koningsoesterzwam, het romige van avocado en een heerlijke saus.

Het is een gerecht dat makkelijk mee kan in een drukke week, maar ook bijzonder genoeg is om indruk te maken op onverwachte gasten.

Het mooiste? Je hebt er geen bijzondere ingrediënten of uren tijd voor nodig. De rijst kun je prima van tevoren koken (of nog beter: gewoon restjes gebruiken), de paddenstoelen marineren zichzelf en de saus is binnen een paar minuten klaar.

Glutenvrij, plantaardig, vullend én boordevol eiwitten en vezels. Kortom: een alleskunner die deze week zéker een plekje op je planning verdient.

Crispy rijst salade
Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze salade met crispy rijst en paddenstoelen

  1. Verwarm voor de crispy rijst de oven voor op 200 graden. Meng op een bakplaat de gekookte rijst met 1 eetlepel chili-olie en spreid uit tot een dunne laag.
  2. Bak 30 minuten in het midden van de oven en schep halverwege om. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  3. Snijd de hoedjes van de Koningsoesterzwam en trek de stelen met een vork uit elkaar tot reepjes. Snijd het onderkantje van de bundelzwammen af en trek ze los van elkaar.
  4. Meng voor de saus 1/2 eetlepel gochujang, 2 theelepels sojasaus, 1 eetlepel honing en 1 theelepel rijstazijn. Masseer de paddenstoelen voorzichtig in met het mengsel.
  5. Bak de paddenstoelen in een hete pan op middelhoog vuur. Voeg de gemarineerde paddenstoelen toe en bak ongeveer 10 minuten, tot ze hun vocht loslaten. Voeg dan een scheutje sesamolie toe, roer even, en laat ze dan 2 minuten met rust zodat ze knapperig worden.
  6. Mix 1,5 eetlepel pindakaas, 1 eetlepel geraspte gember, 1 theelepel geraspte knoflook, sap van 1/2 limoen, 1 theelepel honing, 60 ml water en 1 theelepel gochujang door elkaar heen voor de pindasaus.
  7. Verdeel over twee kommen de edamame, komkommer, lenteui, avocado, verse munt, de gebakken paddenstoelen en de krokante rijst.
  8. Lepel er royaal pindasaus over en serveer direct.
Crispy rijst salade
Unsplash

Meer snelle recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.