Culy Basics: zelf crispy chili oil maken (crispy chili-olie) geeft je een smaakbom van jewelste
Crispy chili oil (Chinese crispy chili-olie) is hét verslavende goedje dat je eigenlijk altijd in huis moet hebben. Waarom? Omdat het o-ver-al lekker bij is. Niet alleen bij rijst, noodles, dumplings, kip en groente, maar ook in spannendere combinaties, zoals met romige burrata of een koud bolletje vanille-ijs.
Wacht even: zei je nou crispy chili oil met vanille-ijs? Yes: we zijn niet gek geworden bij Culy. Enkele jaren geleden ontstond deze trend onder tieners in de Chinese provincie Sichuan.
Hoewel het misschien een beetje gek klinkt om pittige olie met stukjes knapperig gebakken knoflook en ui over je roomijsje te lepelen, blijkt het een combinatie die werkt. Het verkoelende, romige van het ijs, in scherp contrast met de pittige olie met crunchy stukjes: verslavend, zeiden we al. En dat werkt ook voor je chocoladereep.
DIY chocoladereep 2.0: pure chocolade met crispy chili oil & quinoa crunch
Waar komt crispy chili oil vandaan?
De bekendste fabrikant van de chili-olie is het Chinese bedrijf Lao Gan Ma, die de potjes in 1997 op de markt bracht. Vooral tijdens de pandemie werd het een grote trend in het Westen, en het wordt inmiddels in 30 landen verkocht. Wij willen je aansporen om het eens zelf te maken. Dat houdt namelijk niet veel meer in dan alle ingrediënten 15 minuten laten sudderen in een pannetje, aangepast aan je eigen smaakvoorkeuren. Hoe. Tof.
Trend: Chinese crispy chili-olie (is dit de nieuwe Sriracha?)
Wij geven je hier een basisrecept, maar er zijn ook versies met bijvoorbeeld sichuanpeper, geraspte gember, suiker en pinda’s. Of maak een keer Culy’s Thaise chili-crisp (zie ook video): je weet niet wat je proeft!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F06%2F4_crispy-chili-oil-maken.jpg)
Recept: crispy chili oil maken (zó makkelijk is het!)
- Verwarm 180 ml zonnebloemolie in een sauspannetje op medium tot laag vuur. Doe de sjalotten, knoflook, het kaneelstokje en de steranijs erbij en voeg een snuf zout toe. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de ingrediënten goudbruin zijn. Roer af en toe met een vork en houd de pan in de gaten: de sjalotjes en knoflook kunnen snel verbranden.
- Alles mooi bruin? Voeg dan de gedroogde chilivlokken toe.
- Zet een zeef in een maatbeker of vuurvaste kom en giet de warme olie erdoorheen. Laat de sjalotjes en de knoflook drie minuten afkoelen in de zeef.
- Gooi het kaneelstokje en de steranijs weg en roer daarna de afgekoelde sjalot en knoflook door de olie. Door ze eerst af te laten koelen, blijven ze namelijk lekker krokant in de crispy chili-olie.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F06%2F2_crispy-chili-oil-maken.jpg)
En hier is het lekker bij:
- Geroosterde pompoen met Burrata en crispy chili-olie
- Gnocchi met zelfgemaakte crispy chili oil en parmezaan
- Gebraden kip met chili crisp en honing (zoet en pittig!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)