Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 25 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Snelle crêpes met salted caramel (een makkelijk dessert!)

Ben je nog op zoek naar een snel en makkelijk toetje voor kerst? Dan heb je die zojuist gevonden: dit nagerecht is easy as pie. Flinterdunne crêpes met salted caramel. Simpeler kan bijna niet!

Van de salted caramel houd je genoeg over om in een potje te bewaren en tijdens de feestdagen nog van te snoepen. Maak er salted caramel popcorn mee of salted caramel meringues bijvoorbeeld.

We zouden je adviseren om de hoeveelheid beslag aan te houden, ook als je bijvoorbeeld maar 8 crêpes wilt serveren. De eerste twee zullen namelijk bijna altijd mislukken en zo houd je in ieder geval genoeg beslag over om nieuwe te maken.

Crêpes met salted caramel: een snel en makkelijk toetje
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Salted caramel maken

Maak eerst de salted caramel. Meng daarvoor de suiker en het water in een sauspannetje met dikke bodem. Breng aan de kook op hoog vuur en houd je oog op het pannetje.

Zet daarnaast een pannetje met de slagroom op het vuur en verwarm. Let op: de room mag niet koken.

Wacht tot de suiker oplost in het water en de karamel daarna een goudbruine kleur krijgt. Wat je ook doet: roer niet! Je kunt het pannetje af en toe walsen, maar roer niet.

Heeft je karamel de gewenste kleur (let op: het kan ineens hard gaan), haal ‘m dan van het vuur. Voeg voorzichtig een klein scheutje van de hete room toe en pas op: het mengsel zal woest opborrelen. Roer flink met een garde. Voeg steeds meer beetjes room toe, tot alles is toegevoegd.

Roer de theelepel zout door de karamel en laat de karamel daarna 10 minuten afkoelen en indikken. Gefeliciteerd: je hebt nu zelf overheerlijke salted caramel gemaakt.

Crêpes met salted caramel als feestelijk toetje voor kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Crêpes met salted caramel

Meng voor het beslag van de crêpes het water, melk, eieren en zout in een kom en en meng goed met een garde. Voeg langzaam de bloem toe en roer even goed door. Als het goed is, heb je nu een dun beslag.

Idealiter zet je het beslag een uurtje in de koelkast voordat je gaat bakken.

Pak er een klein koekenpannetje bij met anti-aanbaklaag. Rooster eerst de amandelen in de droge koekenpan op medium vuur en schep ze eruit.

Verhit de pan opnieuw op medium vuur en kwast de bodem in met wat roomboter. Giet met een soeplepel wat beslag in de pan en wals de pan rond, tot de bodem is bedekt met een dun laagje beslag.

Wacht 60 seconden tot de ene kant gaar is en keer de crêpe dan om. Zodra de crêpe makkelijk loslaat van de bodem, kun je ‘m omkeren met twee spatels of ‘m in de lucht gooien. Laat aan de andere kant nog 30 tot 60 seconden bakken.

Laat de crêpe uit de pan glijden op een bord en vouw ‘m in vieren.

Herhaal de stappen hierboven en vergeet niet tussentijds het pannetje in te vetten met wat boter (zowel voor de smaak als om te voorkomen dat de crêpes aanbakken).

Serveer de crêpes met salted caramel, die je er met een lepeltje overheen druppelt. Bestrooi ze tot slot met het amandelschaafsel.

Meer makkelijke toetjes voor kerst:

crêpes met salted caramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.