Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Çöp şiş (Turkse lamsspiesjes) uit Karsu’s Kitchen

Zeg je de Turkse keuken, dan zeg je Karsu. En zeg je Karsu dan zeg je enthousiasme, passie en overheerlijke kookkunsten. Combineer die twee en je hebt een kookboek met meer dan 75 overheerlijke Turkse gerechten. Wij delen Karsu’s recept voor çöp şiş met je; Turkse lamsspiesjes om van te watertanden. Pre-order je haar boek Karsu’s Kitchen voor 7 maart, dan gaat 100% van de winst naar de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Karsu over de Turkse lamsspiesjes

Karsu: “Na een van mijn eerste concerten in Turkije waren we met het toen nog kleine team met een lege maag gestrand bij een van de kebabzaakjes die op dat late tijdstip nog open was. Met een beperkte kaart weet je vaak al dat je op het juiste adres bent omdat ze zich specialiseren in maximaal vijf gerechtjes en daar dan heel goed in zijn. Dit zaakje had spiesjes als specialiteit. Heerlijke spiesjes van gemarineerde lamsbout. Het kwam met dun lavaşbrood, gegrilde groenten en verschillende toppings.

Ik zat een tijd te pielen om de stukjes lamsvlees van de spiesjes af te halen toen een jonge ober grinnikend zei: ‘Mag ik het voordoen, mevrouw?’ ‘Nou, show me the magic,’ zei ik enthousiast. De jonge nam een stukje brood en in een handomdraai pakte hij met het brood de stukjes lamsvlees vast. Vervolgens trok hij heel handig het stokje eruit. ‘En nu kunt u het vullen naar wens!’”

Humus & pastirma (Turkse pastrami) uit Karsu’s Kitchen

cop sis lamsspiesjes karsu's kitchen
Bron: Elvan Ünlü

Çöp şiş, Turkse lamsspiesjes, uit Karsu’s Kitchen

Snijd de lamsbout in stukjes van ongeveer 1 x 1 cm. Pers de knoflook. Doe de specerijen en kruiden, zout en peper, knoflook en olijfolie in een kom en meng alles goed. Voeg de stukjes lamsbout toe en vermeng ze met de marinade. Laat ze zo lang mogelijk marineren, bij voorkeur een hele nacht, dan trekken de smaken goed in het vlees.

Rijg de stukjes lamsbout aan satéprikkers. Verhit een grillpan of barbecue tot flink heet en gril de lamsspiesjes naar wens.

Snijd de groenten in stukken. Als alle lamsspiesjes gegrild zijn, gril je de groenten nog even in de grillpan of op de barbecue. Serveer met sumak salatası.

cover karsu's kitchen
Bron: Karsu's Kitchen

> Pre-order Karsu’s Kitchen nu via www.karsu.nl en steun de aardbeving-slachtoffers in Turkije.

“Van alle pre-order bestellingen vóór 7 maart gaat 100% van mijn winst naar de aardbeving-slachtoffers in Turkije.” – Karsu

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.